Duiten in de dijk: bijzondere munt uit 1639 gevonden in de Holtenbroekerdijk

Een zogenaamde duit uit de 17e eeuw
Foto: Onze Dijk

Bij archeologisch onderzoek bij wijkboerderij De Klooienberg kwam een bijzondere munt uit 1639 naar boven. Dat meldt het waterschap op facebook. Waterschap Drents Overijsselse Delta voert inmiddels voorbereidende werkzaamheden uit voor de dijkversterking.

Naast archeologisch onderzoek wordt ook vervuilde grond gereinigd of afgevoerd. Deze zogenoemde saneringen bieden een mogelijkheid om ‘in de dijk te kijken’. Iets wat normaal gesproken onmogelijk is. “Dit onderzoek geeft veel inzicht over de opbouw van de bestaande dijk en de #historie daarvan. Zo kunnen we bijvoorbeeld aan de verschillende lagen zien hoe oud de dijk is”, zegt Michael Klomp, senior archeoloog van de Gemeente Zwolle.

In de lagen zijn verschillende archeologische vondsten gedaan gevonden. Waaronder aardewerk, munten en houtskooldeeltjes. “Uit het onderzoek blijkt dat de dijk in ieder geval teruggaat tot de 17e eeuw. Dat halen we uit de vondst van aardewerk en een munt, een zogenaamde duit, van Zwolle uit 1639”, vertelt Klomp. De houtskooldeeltjes zijn opgestuurd naar een laboratorium in Groningen. “Mogelijk geven die nog meer uitsluitsel over de oudste en onderste laag van de dijk.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen