Vier politieke partijen willen college dwingen tot een verbod om ballonnen op te laten

Is het oplaten van ballonnen nog wel van deze tijd?
Foto: Pixabay / Artturi Mantysaari

Krijgt Zwolle een verbod om ballonnen op te laten? Dat is de grote vraag die vanavond wordt beantwoord in de Zwolse raad. Het CDA komt met een amendement hiervoor. Dit wordt gesteund door D66, PvdA en SP. Al eerder is aandacht besteed aan dit probleem.

Vanavond komt in de raad de APV aan bod. De Algemene Plaatselijke Verordening is de basis voor de spelregels in de stad. De vier partijen willen daarin ook het verbod voor het oplaten van ballonnen omdat het een gevaar is voor natuur en dier. Daarnaast dragen de in het water geraakte ballonnen bij aan de plastic soep, met name omdat plastic niet afbreekt. Biologisch afbreekbare ballonnen zijn geen alternatief, vindt CDA’er Arjan Spaans. ”Het duurt jaren voordat deze ballonnen zijn afgebroken.”

Indiener van het amendement, Arjan Spaans, vindt dat de gemeente Zwolle woord bij daad moet voegen en dieren en natuur te beschermen tegen plastic vervuiling. Vooral vogels en vissen komen in aanraking met de ballonnen, zien het als voedsel of raken verstrikt in de ballonlinten.

Arjan Spaans: “De ballonnendiscussie is in Zwolle is al vaker gevoerd. Denk daarbij aan de uitdrukkelijke wens van GroenLinks in 2014 en later eenzelfde soort verzoek in 2019 van D66, PvdA, SP en het CDA. Al jarenlang vangen we echter bot op dit gebied. Het College verwijst steeds naar de extra regeldruk, het gebrek aan handhaafbaarheid en dat mensen zelf verantwoordelijk zijn.”

In het ingediende amendement verlangt de CDA-fractie, alvast ondersteund door D66, PvdA en SP, dat het oplaten van ballonnen in open lucht verboden moet worden. De gemeente heeft een belangrijke maatschappelijke voorbeeldfunctie. Het verbieden van ballonnen geeft een positief signaal af naar de Zwolse inwoners. Spaans: “Een verbod laat zien dat de natuur voor Zwolle écht van waarde is.”

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden