Unieke plek om te wonen, te werken en te recreëren aan de IJssel

Impriessie van de nieuwe wijk Harculo
Foto: Gemeente Zwolle

Wie wil er niet wonen: Harculo, het gebied waar vroeger IJsselcentrale Zwolle stond. Het krijgt een nieuwe invulling. De eigenaren van het gebied, Engie Energie en Floris Property Fund, hebben in de afgelopen jaren, samen met inwoners, de gemeente en tal van belangenorganisaties, hieraan gewerkt. Het is de bedoeling om de kwaliteit van het gebied te vergroten.

Het moet een fijne plek worden om te wonen, om te ontspannen aan het water, om te ontmoeten. In de toekomst komen er 450 tot 500 duurzame woningen op de locatie van de voormalige centrale. Ook worden 50 tot 70 woningen gebouwd in het Prof. Feldmannpark. Daarnaast is er ruimte voor recreatie, horeca, werken, cultuur, energie en de natuur.

Wethouder Ed Anker is blij met deze stap: “Er is in de afgelopen jaren hard gewerkt om een mooie nieuwe invulling aan het gebied te geven. Want we hebben gemerkt dat Zwolle houdt van dit gebied. Vrijwel iedere inwoner heeft zijn eigen herinneringen aan de IJsselcentrale die er ooit stond. Het is een gebied dat nu én in de toekomst een gezicht geeft aan de stad en het buitengebied. Het is een unieke plek in Zwolle en dat koesteren we. Tegelijkertijd zorgt de gebiedsvisie ervoor dat we de kwaliteiten van het gebied kunnen versterken, door nieuwe woonplekken, recreatiemogelijkheden en door er culturele activiteiten te laten ontstaan. Met oog voor de ecologische waardes in het gebied. Een plek waar de Zwollenaren van blijven houden”

Tjomme van der Meer, locatie manager Engie: “We zijn trots op de visie die er nu ligt. We hebben bewust veel gesprekken gevoerd met de omgeving. Deze inbreng en die van andere betrokkenen hebben bijgedragen aan een invulling van de locatie die échte meerwaarde biedt voor Zwolle en tegelijkertijd recht doet aan het karakter van deze bijzondere plek.”

Duurzame woningen

In het gebied van de voormalige IJsselcentrale moeten in de toekomst 450 tot 500 woningen in verschillende prijsklassen komen. In het Prof. Feldmannpark is ruimte voor 50 tot 70 woningen. Een belangrijk uitgangspunt is dat het een energieleverende wijk wordt. Bijvoorbeeld door zonnepanelen op daken te plaatsen en het water uit de IJssel te gebruiken om huizen op een duurzame manier te verwarmen en in de zomer koel te houden. Maar ook laadplekken voor bijvoorbeeld elektrische auto’s dragen bij een duurzame inrichting van de wijk.

Ontmoeten

Naast woningen en duurzame energie, is er straks ook ruimte voor werkplekken, horeca, ontspanning, cultuur en recreatie. De gebouwen die er nu nog staan krijgen een nieuwe bestemming en de ruimte rondom de gebouwen bieden nieuwe ontmoetingsplekken. Deze ontwikkelingen zijn al in gang gezet door Boei, een non-profitorganisatie gericht op restauratie en herbestemming van cultureel erfgoed, en Studio Ronald A. Westerhuis ( Zwolle / Shanghai ), beeldend kunstenaar met Zwolle als thuisbasis. Boei richt zich op de ‘hijshal’ en het ‘dienstengebouw’ en Ronald Westerhuis zal zijn intrek nemen in het ‘koelwatergebouw’. Het is ook de bedoeling om de wandel- en fietsroute over de IJsseldijk door te trekken, langs de Uitspanning en de Zuidelijke haven. Een kleinschalig strand, kleine evenementen, het aanleggen van bootjes, recreatiemogelijkheden; het gebied heeft kansen om voor omwonenden en inwoners van Zwolle een aantrekkelijke ontmoetingsplek te worden.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen