Zwolse onderwijsteststraat krijgt publieksprijs beste leerbedrijf 2021

testen op corona
Foto: Microgen

Het initiatief voor een eigen onderwijsteststraat in Zwolle heeft  tijdens het mbo Ambassadeursgala, de publieksprijs voor beste leerbedrijf 2021 gewonnen. Tijdens het gala werden acht leerbedrijven uitgelicht die in het afgelopen coronajaar kans hebben gezien om in deze lastige periode tóch mooie en creatieve oplossingen te vinden zodat mbo-studenten konden doorgaan met hun stage of leerbaan. 24 % van de kijkers van het Ambassadeursgala bracht een stem uit op de Zwolse Teststraat.

Het initiatief voor het oprichten van een eigen teststraat is vorig najaar ontstaan. Leraren in het basis- en voortgezet onderwijs konden zich in die periode met voorrang bij de GGD laten testen maar dat voorrecht gold niet voor leraren in het mbo en hbo. Om veilig les te geven en lesuitval te voorkomen was het voor de vier mbo- en de vier hbo-scholen in Zwolle van groot belang dat ook deze onderwijsmedewerkers snel konden worden getest

Eind oktober 2020 is de Zwolse Acht, een samenwerking tussen de acht mbo- en hbo-scholen in Zwolle, gestart met een eigen onderwijsteststraat. Alle medewerkers van de acht onderwijsinstellingen kunnen zich in deze teststraat laten testen. Binnen een half uur hebben ze de uitslag en weten ze of ze al dan niet fysiek les kunnen geven of fysiek op kantoor aanwezig kunnen zijn. Alle positieve testuitslagen worden met de GGD gedeeld, van waaruit met het bron- en contactonderzoek wordt gestart.

In de winter van 2020, heeft de Zwolse Acht ook een teststraat kunnen openen voor externen, voor het bedrijfsleven van de regio Zwolle. De teststraat wordt bemand door mbo studenten Doktersassistent, Beveiliging, Travel & Hospitality en HBO studenten Verpleegkunde. De afgelopen acht maanden hebben zij beroepspraktijkervaring op kunnen doen in deze teststraat en kunnen nu zonder vertraging hun schooljaar afronden. In de afgelopen acht maanden zijn door de studenten meer dan 4.000 tests afgenomen, soms meer dan 100 per dag. Voor studenten en alle betrokkenen is deze teststraat een mooi en bijzonder initiatief met een belangrijke maatschappelijke opdracht geweest: studenten hebben naast het opdoen van relevante praktijkervaring toch ook het idee dat ze wat hebben kunnen betekenen in deze coronacrisis.

”We zijn waanzinnig trots op deze prachtige prijs: een welverdiend eerbetoon voor onze hardwerkende en flexibele studenten (die ook in vakanties hebben doorgewerkt) en voor alle betrokken docenten en medewerkers. Daarnaast is deze prijs een mooie waardering voor de samenwerking tussen de acht Zwolse mbo- en hbo-scholen.”

Vanuit dit initiatief is de Zwolse Acht ook met de GGD in gesprek gegaan over het helpen inrichten van vaccinatiestraten. Vanaf mei 2021 zijn ruim 40 studenten van de Zwolse Acht ook betrokken bij twee vaccinatiestraten.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden