Corona-achtige klachten? Zelftest niet genoeg om bij Isala naar binnen te gaan

Bij twijfel over corona gaat niet naar het ziekenhuis maar ga testen bij de GGD
Foto: Isala

Wie als begeleider mee gaat of bij iemand op bezoek gaat in Isala en corona-achtige klachten heeft, dan is een negatieve uitslag van een zelftest niet genoeg om het ziekenhuis binnen te komen.

Sinds begin april is het in Nederland mogelijk om met een zelftest te kijken of iemand besmet bent met het coronavirus. De test geeft sneller uitslag dan de PCR-test, maar is wel minder nauwkeurig. Bij een PCR-test wordt met een wattenstaafje een uitstrijk genomen van slijm uit de neus en keel. Dit gaat vervolgens naar een laboratorium. Als het coronavirus in het slijm aanwezig is, maakt deze test kopietjes van een deel van het virus. Oftewel, een klein stukje genetisch materiaal van het virus wordt sterk vermenigvuldigd en is daardoor goed meetbaar.

Met een zelftest worden de eiwitten gemeten die afkomstig zijn van het virus. Een zelftest meet alleen wat er in het uitstrijkje aanwezig is. Is er een lage hoeveelheid van het virus aanwezig, dan zal de test in veel gevallen onterecht aangeven dat iemand negatief is. Dat komt voor als iemand nog maar net besmet is of als iemand al het ergste van zijn corona-besmetting achter de rug heeft. De PCR-test daarentegen heeft een hoge gevoeligheid, ook bij iemand die weinig virus bij zich draagt. De uitslag is daarom veel betrouwbaarder dan die van een zelftest.

Isala wil het zo veilig mogelijk houden. Dat betekent dat bij iedereen die het ziekenhuis in wil, een gezondheidscontrole wordt uitgevoerd. Wie als begeleider of bezoeker met klachten die passen bij het coronavirus, dan wordt dringend gevraagd niet naar het ziekenhuis te komen. Maak een testafspraak bij de GGD en ga in quarantaine. Alleen een zelftest afnemen is dus niet voldoende. Patiënten met klachten moeten contact opnemen met de afdeling om te overleggen, als het toch verstandig is om naar de afspraak te komen dan krijgt men bij de ingang een speciaal mond-neusmasker.

De zelftesten zijn puur bedoeld als extra middel om besmettingen met het virus op te sporen en verspreiding te voorkomen. Bijvoorbeeld als mensen die geen klachten hebben, zich uit voorzorg testen en het virus toch blijken te hebben. In dat geval waarschuwt een zelftest iemand het coronavirus bij  draagt en dus besmettelijk is voor anderen. Laat in dat geval ook nog met een PCR-test testen bij de GGD en ga in quarantaine. De zelftesten zijn niet bedoeld om te gebruiken bij klachten. Wie klachten heeft moet zich laten testen bij de GGD.

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden