Eerste elektrische deelscooters van go-sharing verschijnen in het straatbeeld van Zwolle

Zwolle heeft inmiddels ook scooters van Go-sharing
Zwolle heeft inmiddels ook scooters van Go-sharing
Foto: Go-sharing

Steeds vaker verschijnen de elektrische deelscooters in het straatbeeld in Zwolle. Sinds 3 mei rijden scooters van Go-sharing door de stad. Daarmee is een nieuwe vorm van deelmobiliteit beschikbaar voor inwoners en bezoekers van Zwolle. Momenteel werkt de gemeente Zwolle aan nieuw beleid voor deelmobiliteit en ook aan een aanpassing van de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) om een en ander goed te regelen.

“Deelscooters zijn – naast deelfietsen en deelauto’s – een aanvullende en schone vorm van deelmobiliteit. Het gaat bij deelmobiliteit niet om het bezit van een vervoermiddel, maar om het gebruik. Zwolle wil graag de ruimte geven aan deze nieuwe en schone vormen van vervoer”, zegt wethouder William Dogger.

De gemeente heeft goede afspraken gemaakt met de Go-sharing over het gebruik, het onderhoud van de scooters en de afhandeling van vragen van inwoners en gebruikers.

Een deelscooter bestel je door middel van een app. Elke gebruiker moet aan een aantal geldende eisen voldoen (denk aan leeftijd, rijbewijs, enzovoort) en zich eerst registreren bij de aanbieder. Via die app kan de gebruiker, na goedkeuring van de aanmelding, op elektronische wijze een scooter reserveren en gebruiken. Voor het gebruik betaalt men een tarief dat men via die app afrekent. De transactie sluit men ook weer af via diezelfde app.

Er zijn door de gemeente een aantal ‘verboden gebieden’ aangewezen. In die gebieden mogen de scooters niet geparkeerd worden. Denk daarbij aan winkelcentra, parken en het stationsgebied. Voor de gebruiker betekent dit dat de transactie ook niet af te sluiten is als een scooter in zo’n gebied staat. Het uitzetten van een scooter kan pas nadat de klant een foto heeft gemaakt van de geparkeerde scooter. En deze via de app heeft verzonden.

Overige afspraken

Voor alle gebruikers van de scooters zijn de geldende verkeersregels van kracht. Daar wordt ook door de gemeente op gecontroleerd. Maar ook de aanbieder kan controles uitvoeren. Vertoont een klant onwenselijk rij- of parkeergedrag? Dan wordt de gebruiker eerst gewaarschuwd. Bij een tweede klacht volgt een sanctie en bij een derde klacht wordt de gebruiker geblokkeerd via de app.

Verder gelden er ook afspraken zoals:

  • Alle voertuigen zijn goedgekeurd door de Rijksdienst voor het Wegverkeer;
  • Alle voertuigen zijn met een extra software beveiliging begrensd tot een snelheid van maximaal 25 km per uur;
  • De e-scooters zijn WA verzekerd met een eigen risico voor de gebruiker van 500 euro. Voor € 0,05 per minuut kan het eigen risico afgekocht worden.
  • De aanbieder heeft een aansprakelijkheidsverzekering voor haar eigen activiteiten.

Voor vragen, opmerkingen en eventuele klachten van inwoners verwijst de gemeente naar de klantenservice van Go-sharing. Deze is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via [email protected] of telefoonnummer 085 902 2901.

Gebruikers van de scooters kunnen hun vragen stellen via [email protected] of via de website www.go-sharing.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen