Wordt het een hattrick voor Anna van der Breggen in de rit van Bastenaken naar Luik?

Anna van der Breggen
Foto: Redactie

Het is wederom heel vroeg voor de wielrennende vrouwen als ze vanmorgen in Bastenaken aan de start staan van La Doyenne, de rit door de Ardennen tussen Bastenaken en Luik. Maar liefst 140 kilometer door een gebied dat als het regent kan spoken. Het is de laatste Adrennenklassieker voor VDB, Anna van der Breggen. En die rijdt ze op een spiksplinter nieuwe fiets.

Er zijn edities bekend dat het sneeuwde, regende en hagelde. De editie van 2016 (winnaar Wout Poels) staat menig wielrenner nog in het geheugen gegrift, maar ook de editie van 41 jaar geleden toen Bernard Hinault de rit won. Zover komt het zondag niet. Dan wordt het een graad of 12 met een zonnetje. Heerlijk fietsweer, dus. Met La Doyenne neemt Anna van der Breggen afscheid van de Waalse week als meest succesvolste renner van de Ardennenklassiekers. In 2017 was zij winnaar van alle drie de edities: de Amstel Goldrace, Waalse Pijl en ook Luik-Bastenaken-Luik. In 2018 won ze opnieuw.

Het parkoers ligt haar iets minder dan voorheen, zei ze woensdag al op de top van de Muur van Huy nadat ze voor de zevende keer de klassieker had gewonnen. Uit alles blijkt dat ze zondag tijdens de Amstel Goldrace had gereden in het teken van de voorbereiding op de Waalse Pijl. Haar ploeggenote Demi Vollering was de vooruitgeschoven renster bij SDWorx, ze werd tweede nadat ze ook al tweede was geworden in de Brabantse pijl. Wellicht wordt Vollering zondag weer de kopvrouw, tenzij de eerzucht bij VDB zo groot is dat ze wil winnen. Er zijn weinig wielrenners die zich kunnen focussen op een race als Anna van der Breggen. Ze kiest de wedstrijden uit die ze wil winnen en dan doet ze dat ook.

Het is aan ploegleider Danny Stam om samen met de ploeg te bepalen hoe er gereden gaat worden. Naast Van der Breggen en Vollering is er nog een VDB die zou kunnen winnen voor SDWorx, dat is Chantal van der Broek-Blaak. Zij liet woensdag verstek gaan, wellicht om energie te sparen voor zondag. Maar er liggen voldoende kapers op de kust, want het vrouwenpeleton is sterk. De laatste winnaar Elisabeth Deignan is er niet bij, wel Annemiek van Vleuten als winnaar van 2019 en zij wil graag Anna van der Breggen evenaren met twee zeges. Amstel Goldrace winnaar Marianne Vos staat ook aan de start. Naast deze vijf moeten ook Elisa Longo Borghini en Katarzyna Niewiadoma tot kanshebbers worden gerekend, maar ook de opvallend rijdende Ruth Winder.

De start is om 8.40 uur op Place Général McAuliffe in Bastenaken. Het plein is beroemd vanwege de vaak gefotografeerde Sherman-tank als blijvende herinnering aan de oorlogsperikelen in de Tweede Wereldoorlog in de Ardennen. Naar verwachting is de finish tussen 12.15 uur en 12.30 uur in Luik op de Quai des Ardennes.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden