Sobere herdenking monument Meppelerstraatweg

Het monument aan de Meppelerstraatweg
Foto: Google Maps

Ook dit jaar is het niet anders dan vorig jaar: de herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog moeten sober blijven. Dat geldt ook voor herdenking bij het monument aan de Meppelerstraatweg.

Bij het monument aan de Meppelerstraatweg worden de gesneuvelde vijf inwoners uit Zwolle, Kampen en Lutten, die op 31 maart 1945 voor een verzetsdaad werden terechtgesteld, herdacht. De herdenking, die wordt gehouden met leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool De Springplank, nabestaanden, veteranen, de wijkwethouder en belangstellenden kan niet doorgaan op de manier zoals dat al 74 jaar werd gedaan.  Op woensdag 31 maart om 10.30 uur wordt in aangepaste vorm stilgestaan bij de vijf slachtoffers: Willem Sebel, Hermanus Bosch, Wilhelmus van Dijk, Johannes Albertus Muller en Berend IJzerman. Wethouder William Dogger legt samen met Suzanne Habers, directeur van basisschool De Springplank, bloemen bij het monument. Hier zijn een twee basisschoolleerlingen bij aanwezig. Na de korte plechtigheid leggen alle leerlingen van groep 8 nog een bloem bij het monument.

Het monument aan de Meppelerstraatweg werd in 1963 geplaatst en in 2008 door basisschool De Springplank geadopteerd. Het monument is uitgevoerd in kunststeen en bestaat uit een kruis en vijf boomstammen met daarop de namen van de slachtoffers.

Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. Deze scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument op de datum die aanleiding was voor oprichting van dat monument. De herdenkingen worden ondersteund door Vereniging Veteranen Zwolle.

Dit jaar is het 75 jaar + 1 vrijheid. Voor meer informatie is er de website www.zwolleviertvrijheid.nl.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden