Oproep Peter Snijders: Ga vooral stemmen

Foto:

”Deze week staat in het teken van de verkiezingen. Woensdag 17 maart zijn de Tweede Kamerverkiezing. Een verkiezing in een bijzondere tijd, die er anders uit ziet dan anders”, zegt Peter Snijders, burgemeester van Zwolle

”In Zwolle doen we er alles aan om ervoor te zorgen dat iedereen veilig kan stemmen. Zo zijn er vroegstembureaus, die al open zijn op 15 en 16 maart en die vooral bedoeld zijn voor kwetsbare kiezers; kunnen 70-plussers per brief stemmen; en is er een drive-in stemstraat bij de IJsselhallen. Natuurlijk zijn alle stembureaus coronaproof ingericht.”

”Ik hoop daarom van harte dat je ook écht je stem gaat uitbrengen. Of dat je iemand machtigt om vóór je te stemmen. Het is een kans om mee te beslissen wie er de komende vier jaar de besluiten nemen in ons land.”
”Vaak vragen mensen zich af of hun stem er wel toe doet. Het antwoord is: ja, zeker. Jouw stem telt! Natuurlijk bepaalt jouw stem niet de uitkomst van de verkiezingen. Maar het is wél een belangrijke bijdrage aan het totaal. Door te stemmen bepaal jij, samen met alle andere Nederlanders, de toekomst van ons land.”
”In het bijzonder roep ik de jongeren in Zwolle op, die voor het eerst mogen stemmen. Laat je stem niet verloren gaan!”

 

Door de corona-pandemie en de RIVM-richtlijnen verloopt het verkiezingsproces bij de komende Tweede Kamerverkiezing anders dan anders:

  • Er is besloten geen stemlokalen in te richten in verzorgingshuizen en basisscholen.
  • De stembureaus worden coronaproof ingericht.
  • Kiezers van 70-plus kunnen gebruik maken van briefstemmen.
  • Op uw stempas staat niet het dichtstbijzijnde stemlokaal. U ontvangt een bijlage bij uw stempas waarop alle stembureaus staan (per wijk) en een gezondheidscheck.
  • U moet de gezondheidscheck doen voordat u naar een stembureau gaat of bij de ingang van het stembureau.
  • U kunt ook op maandag 15 maart en dinsdag 16 maart op een beperkt aantal stembureaus uw stem uitbrengen, de zogenoemde ‘vroegstembureaus’.
  • U kunt met DigiD of aan de publieksbalie een aanvraag indienen voor een vervangende stempas, een volmacht of een kiezerspas.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden