Recordaantal tips bij Meld Misdaad Anoniem in 2020

Tijdens de lockdown melden meer mensen misdaden bij Meld Misdaad Anoniem
Tijdens de lockdown melden meer mensen misdaden bij Meld Misdaad Anoniem
Foto: Meld Misdaad Anoniem

Meld Misdaad Anoniem (M) ontving in 2020 een recordaantal van 25.818 meldingen, een stijging van ruim vijftig procent. De invloed van de lockdown is duidelijk terug te zien in het criminaliteitsbeeld, zo blijkt uit een analyse van de jaarcijfers. Door de maatregelen tegen het coronavirus waren signalen van onder andere drugshandel op straat en vanuit woningen meer zichtbaar en nam cybercrime toe. Ook werd er fors meer gemeld over geweldsdelicten, zoals mishandeling en openlijke geweldpleging.

Sinds de start van de coronacrisis steeg het aantal meldingen over de volledige linie van criminaliteit. Vanaf maart stuurde M. maandelijks meer dan 2.000 meldingen door naar de politie en andere opsporingsinstanties. Voorheen lag het gemiddelde al jaren rond de 1.400 tips per maand. Woordvoerder Marc Janssen: “Over vrijwel alle vormen van criminaliteit werd vorig jaar meer gemeld. De maatschappelijke betrokkenheid is enorm hoog. Ernstige misstanden in de samenleving worden minder geaccepteerd en mensen zijn vaker bereid om signalen van criminaliteit te melden.”

Het afgelopen jaar speelden M.-tips een rol bij de veroordeling van daders van ernstige delicten. De rechtbank veroordeeld een 24-jarige man uit Kampen tot een celstraf van twee jaar voor een inbraak in Zwolle. Bij de inbraak werd geweld gebruikt tegen de bewoner.

De veranderde leefomgeving van mensen is een belangrijke factor in de toename van het aantal tips. Mensen waren veel vaker in de directe omgeving van hun woning te vinden en het was minder druk op straat. Mogelijke signalen van criminaliteit vielen daardoor sneller op. Zo steeg bijvoorbeeld het aantal meldingen over het dealen van hard- en softdrugs vanuit woningen en op straat (+97%), illegale prostitutie (+98%) en ondermijnende activiteiten (+81%). Janssen: “Het straatbeeld waarin daders normaal gesproken onopvallend konden opereren werd door het effect van de coronamaatregelen opeens veel rustiger. Een gevolg hiervan was dat signalen van dergelijke misstanden sneller en meer herkend werden.” De analyse van de jaarcijfers laat verder een sterke stijging zien op het gebied van cybercrime. Het aantal meldingen over phishing en oplichting steeg van 141 naar 900.

Opvallend is ook de toename van het aantal meldingen met daderinformatie over geweldsdelicten, van 1.577 naar 2.346 (+48%). Tipgevers deelden vooral meer informatie over mishandeling, waaronder huiselijk geweld (879 tips), moord- en doodslag (397 tips), openlijke geweldpleging (376 tips) en vernieling (174 tips).

Nooit eerder was het aantal anonieme tips over geweldsdelicten zo hoog. Janssen: “Het zijn delicten die een grote impact op de samenleving hebben en daardoor veel publieke verontwaardiging en emotie oproepen. M. zag vorig jaar een toename van tips naar aanleiding van opsporingsberichtgeving, bijvoorbeeld via social media of Opsporing Verzocht. Het is fijn om te merken dat mensen via M. een bijdrage willen leveren aan het oplossen van dit soort ernstige zaken.”

Uit de terugkoppeling van de politie in 2020 blijkt dat mede dankzij M.-tips minimaal 3.113 aanhoudingen zijn verricht. Uit de analyse blijkt verder dat er 464 vuurwapens en 571 steek- en slagwapens van straat zijn gehaald dankzij anonieme tips. Ook werd teruggekoppeld dat er minstens 218.595 hennepplanten in beslag zijn genomen. De geschatte straatwaarde van deze hennep is rond de 22 miljoen euro.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen