Extinction Rebellion zet ‘klimaatvrezende sneeuwpoppen’ voor het Zwolse stadhuis

Klimaatactivisten zijn druk bezig geweest sneeuwpoppen voor het Zwolse stadhuis neer te zetten
Foto: Extinction Rebellion

Leden van de rebellengroep Extinction Rebellion zijn vanmorgen druk bezig geweest voor het Zwolse stadhuis om sneeuwpoppen te maken. De klimaatactivisten vrezen opwarming van de aarde en het klimaat en bedenken steeds weer nieuwe ludieke acties om hierop de aandacht te vestigen.

Het gaat om verschillende sneeuwpoppen die borden vasthouden met teksten als “Ik wil niet uitsterven!” en “Als ik in Antarctica stond, was ik al gesmolten”. Extinction Rebellion zegt: ”De sneeuwpoppen hebben zich deze winter aangesloten bij de rebellen van Extinction Rebellion, omdat zij de zorgen over de gevolgen van de klimaatcrisis delen.”

Extinction Rebellion is een wereldwijde beweging die zich inzet om de klimaatcrisis en ecologische crisis te stoppen. Leden van Extinction Rebellion zeggen: ”Die crisis heeft onder andere effect op ons weer. Afgelopen dagen hebben we de eerste serieuze sneeuwval in Nederland meegemaakt in bijna 750 dagen. Daarmee is het record voor de langste sneeuwloze periode verbroken. Dat heeft alles te maken met de opwarming van onze planeet. Met het huidige beleid van de overheid stevenen we af op drie graden opwarming aan het einde van de eeuw. En daarmee staat er veel meer op het spel dan het verdwijnen van onze sneeuwpret. In het globale zuiden zijn de gevolgen van klimaatverandering al een stuk duidelijker aanwezig. Het aantal natuurrampen neemt toe, evenals mislukte oogsten en bosbranden. Diersoorten sterven uit in rap tempo en de sterfte van insecten brengt onze voedselvoorziening in gevaar.”

De Nederlandse bevolking heeft groeiende zorgen over de klimaatcrisis. Toch doet de overheid nog te weinig om deze crisis tegen te gaan. Daarom stelt Extinction Rebellion drie eisen aan de overheid:

  1. Wees eerlijk over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering.
  2. Doe wat nodig is om biodiversiteitsverlies te stoppen en verminder de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier.
  3. Laat burgers beslissen over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een Burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.

De sneeuwpoppen roepen iedereen op om 14 maart mee te doen met het klimaatalarm. Deze coronaproof actie vindt plaats in meerdere steden, waaronder Zwolle. Meer informatie is te vinden op www.klimaatmars2021.nl.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden