Gezondheidsraad weegt belangen af: niet-gevaccineerden mogen worden geweigerd

Mensen die niet zijn gevaccineerd tegen Covid-19 kunnen in de toekomst mogelijk worden geweigerd
Foto: Pixabay / Pete Linforth

Even een biertje in de stad pakken of naar een restaurant of naar je werk. De Gezondheidsraad schrijft in een advies dat mensen die niet zijn gevaccineerd mogen worden geweigerd.

Het gaat om bijvoorbeeld zorginstellingen, scholen, horecabedrijven en evenementen. “Een dergelijke maatregel vraagt altijd om een afweging van belangen,” zegt het adviesorgaan. “Het mag niet leiden tot verboden uitsluiting, discriminatie of schending van privacyregels. De overheid moet erop toezien dat private partijen zich daaraan houden.”

Gezondheidsraad. “Wie weigert moet kunnen aantonen dat het vaccinatiebewijs een gerechtvaardigd doel dient. Het moet noodzakelijk zijn om een doel te bereiken. De voordelen moeten opwegen tegen de nadelen. En het moet zo zijn dat er geen minder ingrijpende manier is om het doel te bereiken,” stelt de raad.Bij zo’n afweging kunnen economische belangen een rol spelen. Maar ook de wens om de gezondheid van de bezoekers te beschermen speelt mee.

Het demissionaire kabinet is op dit moment niet van plan dwang toe te passen bij de vaccinatie. De minister heft de Gezondheidsraad om advies gevraagd over de ethische en juridische dilemma’s die rond dit onderwerp spelen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden