Nederland blijft in wurggreep Britse coronavariant

Het is nog zeker een maand dat het land in een lockdown zit
Het is nog zeker een maand dat het land in een lockdown zit
Foto: Pexels / Nandhu Kumar

Het blijft nog steeds een kwestie van blijven ademhalen en blijven zitten. De Britse coronavariant houdt het land in een wurggreep en dat zeker tot begin maart. Premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge schetsen geen optimistisch beeld voor de komende weken. Nog zeker tot begin maart blijft het land in lockdown en de maatregelen gehandhaafd.

Nog zeker vier weken is een lange zit, terwijl iedereen snakt naar meer vrijheden. Op 2 maart is het vijftig weken geleden dat het land werd geconfronteerd met corona en de maatregelen die zijn ingevoerd. En de vooruitzichten zijn nog steeds zorgelijk. Dat beseffen Mark Rutte en Hugo de Jonge ook, maar ze kunnen niet anders. Het Britse virus heeft al de overhand genomen en doordat het veel besmettelijker is dan de ‘oude variant’ en dat maakt het zorgelijk.

Verruiming

De enige verruiming is het open gaan van de basisscholen en kinderopvang, maar voor de rest blijft alles gesloten. Niet-essentiële winkels mogen aan de deur verkopen, maar onder zeer strenge voorwaarden om ‘funshoppen’ te voorkomen. Alles wat de overheid beslist is om te voorkomen dat mensen elkaar ontmoeten en dus het virus overdragen. Er zijn nog teveel besmettingen en de ziekenhuizen en IC’s liggen nog te vol om te versoepelen. Er is meer tijd nodig om de effecten van de avondklok te beoordelen en wellicht komt later deze week een advies hierover.

Routekaart

Er is inmiddels een nieuwe routekaart naar het einde van de coronaperiode, maar die is verzwaard ten opzichte van de vorige. Er kan minder worden versoepeld dan voorheen als het dreigingsniveau van het virus daalt. Volgens bronnen hebben we nog zeker tot mei last van de coronamaatregelen. Dit komt ook omdat de vaccinatiegraad achter blijft bij de verwachtingen. Of dit allemaal coronaminister Hugo de Jonge valt aan te rekenen is nog maar de vraag. Feit is dat er snel en veel gevaccineerd moet gaan worden, maar dat lijkt niet echt op stoom te komen. Daarnaast moeten mensen zich aan de coronamaatregelen blijven houden en dat is na elf maanden lastig, heel lastig. Het gros van de mensen is coronamoe geworden en snakt naar optimistisch toekomstbeeld, maar dat is er nog steeds niet. Donkere ‘coronawolken’ hangen nog steeds boven het land.  Het is nog maar de vraag wat er mogelijk is na begin maart.

De nieuwe routekaart laat zien welke maatregelen nodig zijn als er meer of minder besmettingen zijn. In de routekaart gaat versoepelen van maatregelen altijd in kleine stapjes. Terwijl het invoeren van nieuwe maatregelen juist snel gaat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen