Vanavond moeten we er aan geloven: de avondklok

Avondklok van 21.00 uur tot 4.30 uur
Foto: Eigen foto

Het zal vanavond wennen worden als we met ons allen tussen 21.00 uur en 04.30 uur verplicht thuis moeten zetten. De een vindt het een waardevol middel om het covid-virus te bestrijden, de ander grote onzin en inperking van vrijheid. De avondklok geldt in ieder geval tot de vroege ochtend van 10 februari.

De angst voor de Britse mutant van het coronavirus baart grote zorgen. Experts zeggen dat deze variant vele malen besmettelijker is dan het virus dat het land al bijna een jaar in zijn greep heeft. Waar premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge in het voorgaande beleid altijd Too little, too late werd verweten heeft het kabinet het nu over een andere boeg gegooid om het aantal ontmoetingen te beperken.

Mensen brengen het virus over en als je het aantal ontmoetingen flink beperkt dan moet het aantal besmettingen verminderen. Kan het niet goedschiks, dan moet het kwaadschiks. Want niet alleen avondklok is opgelegd, ook mag er maar een persoon per dag op bezoek komen. Het zijn ingrijpende maatregelen, maar zijn bedoeld om de nieuwe variant buiten de deur te houden en zo snel mogelijk de scholen weer te openen.

Van 21.00 uur mogen mensen naar buiten die voor hun werk onderweg zijn, of in een medische noodsituatie verkeren. Ook voor mantelzorgers geldt een uitzondering. Noodzakelijk is wel dat zij een zelf ondertekende officiële verklaring kunnen overleggen, die kan worden gedownload van de site van de Rijksoverheid. Wie voor zijn werk op pad is heeft ook een officiële werkgeversverklaring nodig. Wie onterecht buiten is krijgt een boete van 95 euro.

De hond uitlaten mag wel gewoon, maar alleen in je eentje en met het dier aan de lijn.

Het kabinet wilde oorspronkelijk dat de avondklok al om 20.30 uur zou ingaan, maar sloot een compromis met de Tweede Kamer door de ‘spertijd’ een half uur te verlaten. De avondklok geldt vooralsnog elke avond en nacht tot de vroege ochtend van woensdag 10 februari.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden