Unkel Heinrich is dood, lang leve de wintersport

De verlokkingen van een skivakantie zijn enorm
De verlokkingen van een skivakantie zijn enorm
Foto: Pixabay

Wat als je vindt dat je recht hebt op de wintersport, ondanks alle reisbeperkingen tot een weekje wil skiën? Dan moet je op zoek naar creatieve oplossingen. Eentje is; hou de overlijdensadvertentie van het skioord in de gaten en print een overlijden uit. Je bent tenslotte familie die naar de begrafenis moet van unkel Heinrich of tante Agnes of iemand anders in de ‘verre familie’.

Mensen die menen ergens recht op te hebben zijn ontzettend creatief om deze rechten ook op te eisen. De skivakantie kan voor veel mensen niet worden overgeslagen, ondanks het drama dat vorig jaar Europa overspoelde, waar volle skihutten, drukte in en bij de skiliften onder meer oorzaak was van de versnelling van de uitbreiding van het coronavirus. Nee, echt, een jaar zonder skivakantie is een jaar niet geleefd, is het motto van veel skifanaten.

Ondanks alle reisbeperkingen moet je toch op een bepaalde manier van Nederland naar de skigebieden moeten gaan. Verboden is het op dit moment vanuit Nederland nog niet, maar veel landen hebben de restrictie van noodzakelijke reizen, quarantainemaatregelen en gesloten skigebieden. En wat is er mooier, ondanks de restricties, als iemand in het skigebied waar je heen wil dood is gegaan. Bepakt en bezakt naar de begrafenis in Oostenrijk, Zwitserland of Frankrijk.  Want je bent er toch en dan kun je best een paar dagen skiën meepakken, toch?

Maatregelen per skiland

Oostenrijk

Van 26 december tot en met 7 februari is het land in lockdown. Niet essentiële winkels, kappers, pedicures (contactberoepen) en horeca zijn gesloten. Men mag alleen naar buiten voor werk, boodschappen, hulpverlening of lichaamsbeweging. Reizigers uit het buitenland moeten bij aankomst eerst 10 dagen in quarantaine. Reizigers moeten sinds 15 januari een inreisverklaring een Pre Travel Clearance Formular (PTC)  tonen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de kleurcode voor het hele land aangepast naar oranje. Dit houdt in dat alleen noodzakelijk reizen is toegestaan. Het advies is om bij thuiskomst 10 dagen in quarantaine te gaan.

Zwitersland

De Zwitserse autoriteiten hebben Nederland per 15 januari op de quarantainelijst gezet. Wie toch naar Zwitserland wil, moet 10 dagen in verplichte isolatie doorbrengen. Bovendien moet je je binnen twee dagen melden bij de kantonale gezondheidsdienst. Sinds 19 januari gelden er strengere regels in Zwitserland, voorlopig tot 28 februari. Sommige winkels blijven open, zoals essentiële winkels.

Frankrijk

Op 15 december is de lockdown beëindigd. De lockdown is vervangen door een avondklok  tussen 18.00 en 06.00 uur. Iedereen die tijdens de avondklok zijn woning verlaat, moet zijn verplaatsing kunnen motiveren door het tonen van een verklaring en eventuele bewijsstukken voor de aangegeven noodzakelijke reden.

Duitsland

In Duitsland een harde lockdown, vergelijkbaar met die in Nederland. In delen van Beieren, Saksen en Baden-Württemberg geldt een avondklok tussen 20.00 en 05.00 uur. Sinds 2 november zijn alle toeristische activiteiten in heel Duitsland verboden.

Italië

Reizigers uit Nederland dienen een verklaring te hebben waarop de reden van het bezoek is. Reizigers uit Nederland dienen bij binnenkomst in Italië een negatieve coronatest te tonen. Deze mag op het moment van aankomst niet ouder zijn dan 48 uur. Of je geeft aan dat je binnen 48 uur getest gaat worden.

  • Noot van de redactie: voor wie het wil proberen om op skivakantie te gaan succes, maar denk dan vooral niet aan het asociale aspect van de eigen vermeende rechten

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen