Spectaculaire vondst: oudste tastbare stukje Zwolle gevonden onder Grote of St. Michaëlskerk

De restanten van de oude kerk die er stond voor de Michaëlskerk
De restanten van de oude kerk die er stond voor de Michaëlskerk
Foto: Gerard van der Sluijs

Stadarcheoloog Michael Klomp heeft een spectaculaire ontdekking gedaan. Bij  archeologisch onderzoek heeft hij de resten gevonden van de Grote of St. Michaëlskerk.

Bij de restauratiewerkzaamheden aan de zerkenvloer in Academiehuis de Grote Kerk is Klomp gestuit op de resten van de romaanse voorganger van Grote Kerk. De huidige kerk is voor een gedeelte op de fundering van haar voorganger gebouwd. Het was een bevestiging van iets dat al langer werd aangenomen maar  was nog niet eerder fysiek zichtbaar. Nu de grafzerken tijdelijk verwijderd zijn wordt er, onder archeologische begeleiding, gegraven. En daarmee zijn de resten tijdelijk zichtbaar. Het oudste tastbare stukje Zwolle: een unieke vondst.

Op 7 december 1040 bepaalt de bisschop van Utrecht dat de Michaëlskerk van Zwolle aan het Lebuinuskapittel in Deventer wordt geschonken. Het is de eerste keer dat de naam Zwolle in de archieven opduikt. Direct in combinatie met de romaanse Michaëlskerk waarvan nu de resten gevonden zijn. De oorspronkelijke kerk is dus in ieder geval van voor het jaar 1040.

Grafkelder

In het vloerdeel waar de fundamenten gevonden zijn, is op dit moment ook een imposante grafkelder blootgelegd. Deze behoort toe aan de van Haersoltes, het oude Overijsselse geslacht waarbij de leden sinds 1814 tot de Nederlandse adel behoren. Het Academiehuis de Grote Kerk, ANNO museum in de maak en gemeente Zwolle onderzoeken samen de verhalen die horen bij deze vondsten.

De Grote of St. Michaëlskerk is een laatmiddeleeuwse stadskerk met inrichtingsstukken uit de zeventiende en achttiende eeuw en laatmiddeleeuwse muur- en gewelfschilderingen. Uit de inrichting komt een uitzonderlijke en zichtbare rijkdom naar voren. Vooral de aanwezigheid van meerdere, in dit formaat uitgevoerde inrichtingsstukken is zeldzaam in Nederland.

De komende jaren wordt het grootste rijksmonument van Zwolle bijna volledig gerestaureerd. Stichting Academiehuis de Grote Kerk Zwolle ontving hiervoor ruim 3,5 miljoen euro subsidie van het rijk. Met deze bijdrage is 80 procent van de kosten gedekt. Voor het overige deel rekent de Grote Kerk op bijdragen van fondsen en particulieren.

Naast de vloeren die voor het overgrote deel uit grafzerken bestaan, worden er ook restauratiewerkzaamheden verricht aan de buitengevels, de dakconstructie en het schilder en stucwerk aan de binnenzijde. Ook het houten interieur, waaronder de daverende preekstoel, die Adam Straes maakte in 1617-1622 en het koorhek uit 1597, gemaakt door Swier Kistemaker worden daarbij in volle glorie hersteld.

Orgel

Het enorme orgel door Arp en Franz Casper Schnitger, in 1718-1721 vervaardigd, staat eveneens op het punt gerestaureerd te worden. Hiervoor moet het merendeel van de middelen nog verzameld worden. Komend voorjaar publiceert het rijk hiervoor een kansrijke subsidieregeling ‘klinkend erfgoed’. Zwolle beschikt met dit orgel over het grootste originele barokorgel van Europa, waarmee het in de lijn der verwachting ligt dat het rijk de restauratie van dit belangwekkende instrument zal steunen.

Met deze restauratie wordt de laatste stap gezet om voluit met dit monumentale gebouw de toekomst in te gaan. Daarbij is de Stichting erop gericht zowel het monument te ontsluiten als interessante programma’s aan te bieden voor zowel de bezoekers als de bewoners van onze stad. Daarvoor werkt het Academiehuis de Grote Kerk nauw samen met alle culturele instellingen in de stad.

  • Meer informatie rondom de restauraties en is te vinden op restauratie.academiehuis.nl. Via deze site is er voor particulieren ook de mogelijkheid om het restauratiewerk te steunen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen