Langer in lockdown vanwege grote zorgen over ‘Britse variant’ van het coronavirus

Premier Mark Rutte over de verlenging van de lockdown
Premier Mark Rutte over de verlenging van de lockdown
Foto: NOS

Het kabinet heeft ‘grote zorgen’ over de gemuteerde variant van het coronavirus die over is komen waaien uit het Verenigd Koninkrijk. Minister-president Mark Rutte noemt de berichten daarover uit Londen en ook uit Ierland “alarmerend, en dat is nog zwak uitgedrukt”. Het kabinet heeft mede daarom besloten de huidige lockdown met drie weken te verlengen, bevestigt Rutte. Ook daalt het aantal besmettingen met het coronavirus nog niet snel genoeg.

Om de verspreiding van het virus af te remmen, moeten we zo min mogelijk contacten aangaan. Daarom blijven musea en theaters, pretparken, dierentuinen, casino’s, sauna’s, accommodaties voor binnensport, horeca en horecavoorzieningen van hotels in ieder geval dicht tot en met 9 februari. Ook detailhandel zoals kledingwinkels, schoenenwinkels, sieradenwinkels en hobbywinkels blijven gesloten, net als de kappers, nagelstylisten, tatoeëerders, massagesalons en andere contactberoepen.

Scholen in het voortgezet onderwijs en instellingen voor mbo, hbo en wetenschappelijk onderwijs geven nog minstens vier weken, dus tot en met 7 februari, onderwijs op afstand. Ook het primair onderwijs geeft nog steeds les op afstand. De kinderopvang is gesloten. De uitzonderingen op het afstandsonderwijs voor kwetsbare kinderen, leerlingen in een examenjaar, praktijkgericht onderwijs en de afname van examens en tentamens blijven bestaan.

Kinderen van ouders met een cruciaal beroep kunnen ook de komende weken terecht in de noodopvang van het basisonderwijs of de kinderopvang. De oproep is om hier alleen gebruik van te maken als het echt niet anders kan.

Basisscholen mogelijk op 25 januari open

Er volgt nog een OMT-advies over de effecten van de Britse variant van het coronavirus op kinderen. Aan de hand daarvan beslist het kabinet zo snel mogelijk of het primair onderwijs en de kinderopvang mogelijk al vanaf 25 januari open kunnen. Uit voorzorg en waar dat kan moeten leerlingen in het voortgezet onderwijs die fysiek onderwijs krijgen anderhalve meter afstand gaan houden.

Avondklok

Over de avondklok hield Mark Rutte zich nog op de vlakte. De mogelijkheden worden zeker onderzocht. De komende week wordt advies verwacht en wellicht begin volgende week valt er een besluit. Rutte had lang zitten bellen met bondskanselier Sebastian Kurz van Oostenrijk. In Oostenrijk geldt een avondklok van 20.00 uur tot de volgende morgen zes uur. Dan mag niemand buiten zijn zonder geldige reden. Of dat in Nederland ook gaat gebeuren blijft nog onzeker.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen