Persconferentie Rutte en De Jonge: ingewijden zeggen dat een avondklok een hele serieuze optie is

Komt er een avondklok om de coronapandemie te bestrijden?
Komt er een avondklok om de coronapandemie te bestrijden?
Foto: Pixabay / Geralt

De grote vraag bij de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vanavond zal zijn wat voor perspectief zij Nederland kunnen bieden. Dat de huidige lockdown met drie weken wordt verlengd lekte zondag al uit, onduidelijk is nog wanneer het kabinet denkt verlichting van de maatregelen te kunnen bieden. Ook wordt er volgens ingewijden gesproken over een avondklok.

Het kabinet hoopt dat over twee weken het basisonderwijs kan worden hervat, maar ook dat is nog met veel onzekerheid omgeven. Zo zijn kinderen mogelijk een stuk bevattelijker voor de Britse variant van het coronavirus, die ook in Nederland is opgedoken, dan voor de oorspronkelijke variant. Het Outbreak Management Team (OMT) doet momenteel onderzoek naar de virusmutatie. Pas na een advies van het OMT wil het kabinet een besluit nemen.

Toekomstbeeld

Ook de 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen, drongen er maandagavond bij het kabinet op aan een toekomstbeeld te schetsen. “Op dit moment steunen wij de lockdown, maar het gaat om daarna. Mensen snakken naar een andere toekomst”, zei voorzitter Hubert Bruls, de burgemeester van Nijmegen. Hij denkt dat de grens van wat mensen kunnen verdragen in zicht komt. “Er zit een houdbaarheidsdatum aan de maatregelen. Kijk maar naar afgelopen weekeinde. Het zonnetje scheen en iedereen gaat massaal naar buiten. Voordat de lammetjes in de wei rondspringen, moet er een ander perspectief zijn.”

Avondklok

De invoering van een avondklok ligt als serieuze optie op tafel. Ingewijden bevestigen berichtgeving van RTL Nieuws hierover. Eerder was een meerderheid van de Tweede Kamer tegen de invoering van de avondklok. Daarnaast is vanuit de burgemeesters veel weerstand. Of de optie in het Veiligheidsberaad is besproken is niet bekend. Maar doordat  de Britse variant van het coronavirus ook in Nederland vaste voet aan wel heeft gezet, denkt het kabinet nu toch weer aan de invoering van de avondklok. Dat komt ook omdat er weinig andere maatregelen meer voor handen is. De avondklok moet zorgen dat mensen minder de deur uit gaan.

Steunpakketten

Een andere vraag die op tafel ligt, is hoe de steunpakketten gaan worden uitgebreid om bedrijven te helpen de financiële klappen op te vangen. Vooral winkeliers die door de lockdown grote seizoensgebonden voorraden niet kwijtraken, zoals kledingwinkels, vrezen voor een financiële strop. De ministers Wopke Hoekstra (Financiën), Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en Eric Wiebes (Economische zaken) werken dat momenteel uit. Er wordt daarbij onder meer gedacht aan een hogere tegemoetkoming voor de vaste lasten. Ingewijden denken dat het nog wel tot het einde van de week kan duren voor de nieuwe steunplannen rond zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen