Isala schaalt planbare operaties af, personeel is hard nodig op IC en cohortafdeling

Vanwege het grote aantal covid-patiënten is personeel nodig op de IC
Foto: Pixabay

Isala is gestart met het verder afschalen van de planbare operaties. Dit moet omdat het aantal COVID-patiënten fors is toegenomen, zowel op de IC als op de cohortafdeling. En daar heeft het ziekenhuis extra zorgmedewerkers voor nodig.

Dat Isala, net als de andere ziekenhuizen in Nederland, verder moet afschalen, was te verwachten. Maar veel reguliere zorg (niet-COVID-zorg) gaat voor zover mogelijk nog gewoon door. Het uitgangspunt blijft dat men urgente zorg en oncologische operaties blijft doen. Daarnaast heeft Isala een belangrijke rol in de regio als traumacentrum en cardio-thoracaal centrum. Isala houdt altijd operatiekamers en IC-bedden vrij voor neuro- en vaatchirurgie vanwege haar bovenregionale rol.

Operatiekamers dicht

De operatiekamers in Isala Meppel gaan dicht. Dat gebeurde ook al tijdens de eerste golf. De medewerkers die daar werken worden ingezet in Zwolle. Dat kan zijn op de OK, op de IC, maar ook op de gewone corona-afdeling. Het aantal bedden op de IC is uitgebreid voor de COVID-zorg: Ook daar zijn meer mensen nodig. Bijvoorbeeld anesthesiemedewerkers die veel weten van beademing.

Een groot verschil met de eerste golf is dat de poliklinische afspraken gewoon doorgaan. Net als onderzoeken door het laboratorium en beeldonderzoeken, zoals röntgenfoto’s. Huisartsen kunnen als dat nodig is, hun patiënten blijven verwijzen naar Isala.

De arts bepaalt altijd of een operatie wel of niet uitgesteld kan worden. Operaties die worden uitgesteld zijn in elk geval operaties die niet binnen zes weken gedaan hoeven te worden. Denk bijvoorbeeld aan kaakoperaties, een aantal KNO-operaties, of het verwijderen van een galblaas als de patiënt nauwelijks klachten heeft. Ook een aantal hernia-operaties wordt uitgesteld. Na de eerste golf hebben heeft Isala een klein deel van de uitgestelde zorg kunnen inhalen. Maar al snel kwam de tweede golf. Het ziekenhuis is nu druk bezig om de zorg voor de komende weken zo goed mogelijk te regelen.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden