PvdA wil geen ‘Wijdemeerse toestanden’ in Zwolle

Hoe hard worden mensen in de bijstand aangepakt, dat wil de PvdA weten
Foto: Pixabay

De PvdA wil weten in hoeverre ‘Wijdemeerse toestanden’ in Zwolle spelen. Dit naar aanleiding van de vrouw uit Wijdemeer die 7000 euro terug met betalen omdat iemand in haar omgeving boodschappen deed omdat ze te kort kwam op haar bijstandsuitkering.

Fractievoorzitter Patty Wolthof en Roberto Kist, woordvoerder werk en sociale zaken, zeggen: “We willen weten of er soortgelijke zaken bekend zijn in onze gemeente. Hoe vaak wordt er bijvoorbeeld geld teruggevorderd, om welke redenen en om wat voor bedragen gaat het?”

Menselijke maat

Voor de PvdA is het van belang om te weten of Zwolle wel voldoende rekening houdt met de omstandigheden waarin een bijstandsgerechtigde verkeert. Wordt er rekening gehouden met de maatschappelijke gevolgen wanneer geld wordt teruggevorderd? Of stort je iemand diep in de schulden? “De PvdA kent de gemeente Zwolle als een gemeente die de menselijke maat zoekt binnen de Participatiewet. Het is binnen de wet mogelijk om bij dringende redenen af te zien van terugvordering. We willen graag weten hoe het Zwolse college handelt in dit soort situaties”, zegt fractievoorzitter Patty Wolthof.

De PvdA wil dat het college bij de verantwoordelijke minister pleit voor één helder kader voor alle gemeenten. “Gemeenten moeten scherp toezien op fraudeurs, maar de welwillenden mogen niet lijden onder de kwaadwillenden. Het zou gemeenten helpen als ze weten welke ruimte er is om op een menselijke manier om te gaan met mensen die afhankelijk zijn van de bijstand.”

De PvdA heeft eerder al gepleit om meer te gaan werken op basis van vertrouwen door te experimenteren met vrijheden binnen de bijstand en de Participatiewet. Op vragen uit mei 2020 hierover antwoordde het college: ‘Een aantal specifieke aspecten blijven we met extra aandacht volgen. Bijvoorbeeld als het gaat om de effecten van de ruimere mogelijkheden om bij te mogen verdienen.’ Roberto Kist: “We zijn ook zeer benieuwd of deze uitspraak inmiddels heeft geleid tot aanpassingen in het huidige beleid.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden