Zwolse routekaart voor de horeca moet lasten verlichten en perspectief gaan bieden

De Zwolse routekaart moet de horeca uit de problemen houden
Foto: Google Maps

De Zwolse routekaart moet er voor zorgen dat de horecaondernemers een perspectief wordt geboden, maar ook dat de lasten worden verlicht. Deze routekaart is gemaakt op initiatief van de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland.

Omdat de Zwolse horeca in grote mate bijdraagt aan een vitale en veerkrachtige binnenstad is het nodig dat de lasten niet als een molensteen om de nek van de ondernemers komt te hangen, daarbij is perspectief voor de toekomst van groot belang. Door de verder aangescherpte coronamaatregelen wordt de sector opnieuw hard getroffen.

De routekaart omvat meerdere maatregelen. Een aantal betreft het geven van meer fysieke ruimte. Zo heeft de gemeente de intentie om de binnenstad meer autoluw te maken en zo de sfeer in het centrum aantrekkelijker te maken. In 2021 mogen horecaondernemers tijdelijk ruimere terrassen plaatsen.

Maatregelen in de routekaart zijn er op gericht om lasten te verlichten. Horecaondernemers hoeven geen extra leges te betalen voor benodigde vergunningen voor uitbreiding van terrassen. Ook wordt er in de eerste zes maanden van 2021 geen precariobelasting geheven. Horeca- en cultuurschepen hoeven het eerste halfjaar van 2021 geen havengelden te betalen. Horecaondernemers van buiten Zwolle mogen geen horecazaak beginnen in een leegstaand winkelpand.

De meeste maatregelen gelden tot 1 juli 2021. In mei worden de maatregelen geƫvalueerd en waar nodig aangepast. Het college van burgemeester en wethouders heeft de routekaart vastgesteld en deze wordt voor besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad.

De gemeente heeft ook oog voor de andere sectoren die worden geraakt door de coronacrisis, zoals de cultuur-, toeristen- en evenementenbranche. Ook deze ondernemers hebben en krijgen het zwaar. De gemeente blijft monitoren of en hoe aanvullende maatregelen nodig zijn.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen