Mondmaskerplicht vanaf dinsdag 1 december

Op 1 december gaat de mondmaskerplicht in voor openbare binnenruimtes
Foto: Pixabay / Anestiev

De overheid is gestart met een publiekscampagne om mensen erop te wijzen dat de mondmaskerplicht op 1 december ingaat in openbaar toegankelijke binnenruimtes. Die verplichting geldt voor iedereen vanaf twaalf jaar, met een aantal uitzonderingen.

In onder meer radiospotjes, reclamebanners op websites en posts op social media wordt mensen uitgelegd wat er wel en niet onder een mondmasker wordt verstaan en hoe je deze correct en veilig gebruikt in onder meer winkels en de openbare delen van overheidsgebouwen. Ook in het onderwijs, op stations en voor contactberoepen gaat de verplichting gelden. Er kunnen echter uitzonderingen worden gemaakt, als iemand bijvoorbeeld om medische redenen geen mondmasker kan dragen. Mensen moeten zelf kunnen aantonen met bijvoorbeeld een brief van de specialist, een medische verklaring, een bewijs van prothese, een medicijnenoverzicht of een bewijsstuk van een instelling of gemeentelijke WMO-voorziening.

”Ook mag er van de mondmaskerplicht worden afgeweken als een werknemer acht uur lang met een masker op zou moeten staan”, zei minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid eerder in een debat in de Tweede Kamer. In dergelijke situaties mag de werkgever ‘ruimte bieden om een face shield te dragen’. Het moet dan wel gaan om een spatscherm dat het hele gezicht bedekt, en niet om ‘zo’n half ding onder je kin,’ aldus de minister.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden