Margriet Boersma (CDA) wil stevig verbod op lachgas

CDA'er Margriet Boersma wil snelle invoering lachgasverbod
Foto: CDA Zwolle

Margriet Boersma (CDA) wil dat het college komt met een stevig verbod op lachgas, net als 90 andere gemeentes in Nederland. Het CDA vindt dat Zwolle, net als Arnhem, lachgas moet verbieden via de wet Milieubeheer.

Een maand geleden diende Boersma een motie in om een verbod te krijgen op lachgas. Aanleiding was dat het wetsvoorstel, dat een eind moet maken aan recreatief lachgasgebruik nog niet door de Tweede Kamer is en de kans groot is dat het pas wordt behandeld na de verkiezingen. Het CDA wil hier niet op wachten en Margriet Boersma vroeg het college een lokaal verbod op lachgas in te stellen. Boersma: ”De effecten van het gebruik van lachgas zijn op lange termijn enorm zorgelijk. Het tekort aan vitamine B12, wat wordt veroorzaakt door het gebruik van lachgas, zorgt voor schade aan je ruggenmerg en dat kan een gedeeltelijke dwarslaesie opleveren”

Het antwoord van het college was dat men er vanuit ging dat een lachgasverbod zou komen met ingang van het nieuwe jaar en daarom zou het niet noodzakelijk zijn om voor die tijd een lokaal verbod in te zetten.

Margriet Boersma: ”Deze week werd het tegendeel bewezen toen naar buiten kwam dat het landelijk verbod niet per 1 januari in zou gaan, maar op zijn vroegst halverwege 2021. Zoals het CDA al voorspeld had. De wethouder heeft vervolgens aangegeven begin 2021 met een lokaal advies te komen. Dit is voor mij niet voldoende. Het CDA Zwolle vindt dat Zwolle juist nu in actie moet komen met een stevig verbod. Daarom komt Boersma, vooruitlopend op het advies van de wethouder, met een voorstel voor een verbod. Dit kan dus via de wet Milieubeheer om een verbod op de verkoop van lachgas op straat, tijdens evenementen en in de horeca en detailhandel te verbieden.

Effectief verbod

Margriet Boersma zegt: β€˜β€™Er zijn voorbeelden zijn van hoe je een verbod effectief kunt invoeren. Het is juist in deze tijd, waarin jongeren zich vervelen en veel rondhangen in parken, van belang dat we de schade die het gebruik van lachgas kan opleveren, zoveel mogelijk beperken. Het kost een paar weken om een aanpassing door te voeren in de wet Milieubeheer, dus waarom zouden we dat als Zwolle niet willen?’’

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden