Black Friday: Kleding is goedkoper bij lokale winkels, veel andere producten niet

Wie op black friday wil scoren moet kleding kopen
Wie op black friday wil scoren moet kleding kopen
Foto: Pixabay

Black Friday in Zwolle: Kun je dan ook een beetje profiteren van aanbiedingen? Of is Black Friday meer een feestje van de grote bekende merken? 

Black Friday, overgewaaid vanuit de Verenigde Staten en daar ontkom je in Nederland ook niet aan alle folders vol aanbiedingen. Dat grote winkelketens hieraan mee doen zal je niet ontgaan. Het maakt niet uit wat je zoekt, overal is wel een aanbieding voor te vinden. Maar, stel dat je graag lokaal je aankopen doet.  

Black Friday

LokaalZwolle.nl heeft het webwinkel-assortiment van tientallen Zwolse ondernemers in kaart gebracht. ”Regelmatig halen we alle prijzen op. Ook vandaag, op de meest commerciële vrijdag van het jaar. De prijzen van vandaag kunnen we vergelijken met de prijzen van een paar maanden geleden. Daarmee kan de vraag beantwoord worden: doet de lokale Zwolse ondernemer ook online aan Black Friday?”, zegt Michel Brinkhuis. ”Voor dit onderzoek in Zwolle hebben we gekeken naar producten die een aantal maanden geleden te koop waren, en nu nog steeds op dezelfde plek worden aangeboden. Op die manier ontstaat er een beeld of de prijzen voor reguliere producten op black friday anders zijn dan op een ‘normale’ dag.”

Prijsaanpassingen

Michel Brinkhuis moet de vraag met ‘ja’ beantwoorden als het gaat om lagere prijzen. ”We hebben de prijzen van zo’n 25 webwinkels opgehaald. Tien webwinkels hebben geen prijsaanpassing gedaan in de afgelopen tijd. Bij de overige vijftien winkels zijn de prijzen, als er een wijziging is geweest, gedaald met iets meer dan 4%. De grootste prijsdaling zie je bij online kledingzaken: kledingstukken zijn vandaag gemiddeld 27% goedkoper. Als je de kledingzaken niet meeneemt in de berekening, dan zijn de prijzen in Zwolle gemiddeld met iets meer dan twee procent gestegen.” 

Kleding

Black Friday is dus een gunstige dag om lokaal je kleding te kopen via internet. Je bent dan merkbaar goedkoper uit dan wanneer je een paar weken eerder je kleding zou hebben gekocht. Voor overige producten, zoals fietsen of levensmiddelen, is er geen sprake van een daling. Voor bijvoorbeeld thee, vers gemaakte soep of brood zul je vandaag gemiddeld iets meer betalen dan een aantal weken geleden.

LokaalZwolle.nl is een zoekmachine waarmee je het assortiment van tientallen Zwolse webwinkels kunt doorzoeken. We maken hiermee lokaal winkelen toegankelijker. Dat is belangrijk voor de lokale economie. Juist nu steeds meer mensen hun aankopen online doen, bij grote landelijke of internationale winkelketens.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen