Liever bekeuring voor wildplassen dan een natte broek

Onmiskenbaar voor iemand met hoge nood
Onmiskenbaar voor iemand met hoge nood
Foto: Redactie

Hoe toiletvriendelijk zijn steden voor mensen met plasproblemen? Jenny Pit loopt er regelmatig tegenaan. Als ze van huis naar haar werk fietst of een bezoek aan het Zwolse stadscentrum. Het is altijd plannen en hopen dat haar blaas niet opspeelt. ”Want als ik naar het toilet moet, dan moet ik echt.” Wildplassen is voor haar geen onbekend fenomeen en dat doet ze regelmatig.

Ze hoort het zo vaak: het toilet is dicht voor gasten vanwege hygiënische redenen en alleen bestemd voor personeel. En dan moet ze op zoek naar een ander toilet, maar die is nauwelijks te vinden. ”Je wordt meestal geweigerd, ondanks dat ik een toiletpas heb.” Deze pas moet er voor zorgen dat de noodzaak van toiletbezoek groot is. ”Maar dat valt nog wel eens tegen”, is de ervaring van Pit en wordt met de regelmaat geweigerd. Daarom komt ze zo weinig mogelijk in de binnenstad.

Potgieterssingel

Het is wel zo dat het in de binnenstad wel redelijk is geregeld. Een mooi voorbeeld is in haar ogen het toilet aan de Potgieterssingel. ”Zet nou in elk winkelcentrum in Zwolle zo’n ding neer. Dat zou pas toiletvriendelijk zijn.” En ja, er zijn plaszuilen waar je ”als vrouw weinig aan hebt.” Nog een voorbeeld: ”De stationstoiletten sluiten al om 18.00 uur, terwijl de treinen tot middernacht doorrijden. Als je de gemeente of de uitbater van de toiletten mailt krijg je geen reactie.”  Dan doet het winkelcentrum Stadshagen het beter. Bij het gezondheidshuis en in het cultuurhuus kun je goed terecht.

Wildplassen

Maar buiten het centrum blijft het een bezoeking. Jenny Pit zegt: ”Alleen al als ik van mijn huis naar mijn werk fiets moet ik vaak stoppen om te plassen. Dan duik ik de struiken in. Ik weet op de route naar mijn werk of de binnenstad alle plekjes wel te vinden. Maar ja, je loopt iedere keer het risico op een bekeuring van 140 euro. Dat heb ik dan nog liever dan een natte broek.” Maar plassen in de struiken heeft ook zo zijn nadelen: ”Ik ben al eens lek geprikt door muggen en ook een daas wist mijn billen te vinden. Dan heb je nog van die hele kleine, maar venijnige brandneteltjes die ik ook al eens over het hoofd heb gezien met alle gevolgen van dien. Dit nog naast het risico dat mensen het kunnen zien, of natuurlijk een oplettende politieagent.

openbaar toilet potgietersingel

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen