Stichting Herdenken Belicht staat met film stil bij alle overledenen, waaronder de coronaslachtoffers

Aandacht voor de doden, ook slachtoffers coronacrisis
Foto: Still film Herdenken Belicht

Onlangs werd 6 oktober door de regering uitgeroepen tot een landelijk moment om stil te staan bij de gevolgen van het coronavirus. Vanuit het Ministerie van Justitie en Veiligheid is daarvoor het project Aandacht voor elkaar gestart waarbij de invulling aan de gemeenten wordt overgelaten. Ook Zwolle werd gevraagd om op deze dag, of op een later moment, stil te staan bij de gevolgen van het virus. Het gemeentebestuur geeft dit gezien de huidige omstandigheden in fases vorm.

Op 6 oktober sloot de gemeente Zwolle in eerste instantie aan bij het landelijke bezinningsmoment met een speciaal voor de gelegenheid geschreven gedicht van stadsdichter Jeroen Kraakman in huis-aan-huis bladen. Ook werd de Zwolse vlag in de stad half stok gehangen als symbool van collectieve rouw.

Jeroen Kraakman heeft inmiddels een aanvullend gedicht geschreven, passend binnen de waardevolle traditie van ‘Herdenken Belicht’ in Zwolle. Daarbij staat hij stil bij álle doden in de stad, inclusief de coronaslachtoffers. Het gedicht heeft een plek in de film die in opdracht van de stichting Herdenken Belicht is gemaakt nu de 11e editie op 21 november 2020 van de wandeling voor nabestaanden op de begraafplaatsen Kranenburg en Bergklooster en rond crematorium en uitvaartcentrum Kranenburg niet kan doorgaan.

Voor volgend jaar zoekt de gemeente Zwolle in nauw overleg met de stichting naar een manier om de aandacht voor corona een passende en blijvende plek te geven in de wandeling. Uitgangspunt blijft dat de wandeling is bedoeld voor het herdenken van álle doden.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden