Gebruik mobieltje in de auto: nieuwe, slimme camera’s ook al op de A28 ingezet

Slimme camera's registeren telefoongebruik in de auto
Foto: Pixabay

In de reportage van Radio 1 was te horen dat de nieuwe, slimme camera’s van de politie ook al ingezet zijn op de A28. Nederland is het eerste Europese land dat deze camara’s inzet tegen onder meer het gebruik van een mobieltje achter het stuur.

Het handheld bellen achter het stuur is levensgevaarlijk. Om dit gedrag aan te pakken wordt door de politie slimme camera’s gebruikt om automobilisten te betrappen op gebruik van een mobieltje achter het stuur.  De camara’s detecteren automatisch een mobiele telefoon achter de voorruit, maar ook wat de bestuurder er mee doet. De camera’s sturen gefotografeerde overtredingen automatisch door naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), die de bestuurder vervolgens een boete van 240 euro toezendt. Er wordt wel eens handmatig gecontroleerd of er een overtreding wordt begaan.

De camera’s leggen de handen van de bestuurder en het kenteken vast, het gezicht blijft buiten beeld. Volgens het Openbaar Ministerie zijn de foto’s zo duidelijk dat er een boete kan worden opgelegd, aldus een woordvoerder. De beboete automobilist kan de foto’s eventueel opvragen en beroep aantekenen.

Mobiel

De camera’s worden al gebruikt in Australië en tijdens tests in Nederland werden al veel overtredingen geconstateerd – op één dag registreerden twee camera’s vierhonderd bestuurders met een telefoon in hun hand. De camera’s werken dag en nacht, bij alle weersomstandigheden en zijn gemakkelijk te verplaatsen.

Flitsmeister

Voor wie vertrouwt op een app, zoals Flitsmeister, komt bedrogen uit dat ook voor de controles met de nieuwe camera’s wordt gewaarschuwd. Flitsmeister heeft al aangekondigd hier niet aan mee te werken. Een woordvoerder zegt dat een paar kilometer te hard rijden van een andere orde is dan doelbewust de ogen niet op de weg te hebben, maar op het mobieltje. Daarom gaat flitsmeister de locaties niet melden.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden