Vuurwerkverbod moet overbelaste zorg ontlasten

Vuurwerkverbod 2020, sterretjes mogen wel
Foto: Pixabay / Free Photo's

Dit jaar geen vuurwerk met oud en nieuw. Lichte soorten vuurwerk, zoals sterretjes, trektouwtjes en sierfonteintjes mogen wel worden afgestoken. Dit verbod moet zorgen voor wat meer rust voor de overbelaste zorg.

De afgelopen jaarwisseling stroomden de Spoedeisende Hulpen vol met 385 mensen, waarvan ruim honderd jonger dan 15 jaar en bezochten zo’n 900 mensen de huisartsenpost. Met de overvolle spoedeisende hulp van de ziekenhuizen kan dit aantal er niet meer bij. Ook gaat het er om dat er extra druk wordt gelegd op de openbare orde en de handhaving daarvan.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven zegt: “Afgelopen voorjaar hebben we met z’n allen geklapt voor de mensen in de zorg, komende jaarwisseling helpen we hen en onze handhavers door eenmalig geen vuurwerk af te steken.” Minister Ferd Grapperhaus: “Oud en Nieuw is altijd al een buitengewoon drukke avond en nacht voor onze hulpdiensten. Maar nu zeker vanwege het coronavirus. Daarom komt er nu een vuurwerkverbod voor dit jaar. Laten we onze zorgverleners, politieagenten, brandweer en boa’s als samenleving helpen.”

Het handhaven van de openbare orde wordt tijdens jaarwisselingen op veel plekken in het land bemoeilijkt door incidenten rondom vuurwerk. Het kabinet boog zich daarom over een tijdelijk verbod en de gevolgen hiervan voor de vuurwerkbranche.

Het tijdelijke vuurwerkverbod geldt niet voor vuurwerk uit de zogeheten F-1 categorie. Dit is een licht soort vuurwerk, zoals sterretjes, trektouwtjes en sierfonteintjes. Door Europese richtlijnen kan een lidstaat niet besluiten tot het verbod van dit type vuurwerk, dat in winkels het hele jaar door verkocht mag worden. Het tijdelijke vuurwerkverbod wordt geregeld via de Tijdelijke Wet COVID-19.

Als het goed is komt er dinsdag weer een persconferentie van minister-president Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge met een vooruitblik naar de feestdagen, wat binnen de COVID-19 beperkingen mogelijk is rondom de komende feestdagen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen