Laatste vlucht Otto Tillack eindigt met gevechten bij Zwolle en stort neer bij Dalfsen

Messerschmitt Bf 109 G-14 "Schwarze 2
Foto:

De vlieger die in het geborgen toestel bij Dalfsen zat heeft een naam. Het is de 20-jarige Unteroffizier Otto Tillack. De Messerschmitt 109 werd vorige week geborgen bij Dalfsen. Tillack raakte op 30 januari bij Zwolle in gevecht met geallieerde vliegtuigen.

 

Met de vondst van een herkenningsplaatje is in het laboratorium van de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) de identiteit vastgesteld van de Duitse piloot die tijdens de Tweede Wereld Oorlog met zijn vliegtuig neer is gehaald. Zijn toestel werd vorige week in de gemeente Dalfsen geborgen.

Tillack steeg met zjjn Messerschmitt 109 jachtvliegtuig, met de rompcode Schwarze 10, op 30 januari 1944 op van de vliegbasis Volkel. Het toestel verdween tijdens hevige luchtgevechten met geallieerde vliegtuigen in de omgeving van Zwolle. Naar nu blijkt dat zijn toestel rond half twee ’s middags crashte in een weiland in het buurtschap Millingen bij Dalfsen. Door de grote snelheid sloeg het toestel op grote diepte weg in de grond. Alleen een deel van de staart stak nog boven de grond uit. Dit deel werd kort na de crash door Duitse troepen verwijderd.

De Duitse autoriteiten zijn van de identificatie op de hoogte gebracht. Wanneer de onderzoeken van de BIDKL zijn afgerond, zullen de stoffelijke resten van Otto Tillack, in samenwerking met de Volksbund Deutsche Kriegsgräber Fürsorge (VDK), worden bijgezet op de Begraafplaats voor Duitse Militaire Gesneuvelden in Ysselsteyn, Noord-Limburg. Hiervoor zal worden getracht nabestaanden van Tillack op te sporen.

In Nederland liggen nog zo’n dertig tot vijftig vliegtuigwrakken uit de oorlog met waarschijnlijk stoffelijke resten aan boord in de bodem. In 2019 is het Nationaal Bergingsprogramma Vliegtuigwrakken van start gegaan. Doel van het programma is vermiste vliegers een graf te geven en hun nabestaanden zekerheid over het lot van hun familielid. Er zijn al enkele geallieerde toestellen met menselijke resten geborgen. Het toestel van Otto Tillack is het eerste Duitse vliegtuig in het Nationaal Bergingsprogramma.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen