Boodschap rappers NESS en Zino Chaves in Paradox: “Verdwaal niet in de online wereld, maar blijf jezelf’

Zwolse rappers NESS en Zino Chavez
Foto: Eigen foto

Zwolse rappers NESS en Zino Chavez hebben hun nieuwe track Parradox het levenslicht laten zien. Met deze productie willen ze de invloed van social media onder de aandacht brengen en jongeren inzicht geven in het verschil tussen de online en de offline wereld. Het doel is bewustwording én een ingang bieden het gesprek aan te gaan met jongeren.

Online gebeurt er veel onder jongeren, met soms ook offline gevolgen. Zo was er in augustus een dodelijke steekpartij in Scheveningen die gelinkt wordt aan drill raps. Rapper NESS (24), zelf onlangs nog te zien op het hiphopplatform 101Barz: “Online zien jongeren alles, maar dan ook echt álles. Dus ook geweld, bedreigingen en criminele dingen zoals wapenbezit. Maar het is belangrijk dat je weet dat niet alles echt is wat je ziet. En dat ook zeker niet alles OK is, ook al zie je het heel vaak gebeuren op social. In bijvoorbeeld drill raps worden dingen genormaliseerd waar je als jongere juist ver weg van moet blijven. Geloof dus niet alles wat je op social media tegenkomt, let op de invloeden die jij binnen laat en probeer niet iemand te zijn die je niet bent. Leef volgens je eigen normen en waarden”

Maar jongeren zien natuurlijk niet alleen geweld op social media. Het zijn vooral ook veel mooie en perfecte plaatjes die voorbijkomen. Rapper Zino Chavez (24): “Met dit nummer willen we jongeren echt een boodschap meegeven. Online lijkt het soms alsof iedereen alleen maar vrolijk en succesvol is. Op foto’s zie je allemaal afgetrainde lichamen voorbij komen. Maar je ziet niet wat er aan de achterkant gebeurt om dit plaatje te maken. Eigenlijk is alles wat je op social media ziet bewerkt en gemanipuleerd, het is maar een deel van de werkelijkheid. Dus laat het niet je eigenwaarde onderuit halen en blijf zelf nadenken”.

De track is geproduceerd in samenwerking met Travers Welzijn. Elske Heinen manager Welzijn: ‘’Naast het positieve gebruik van social media zien we dat social media voor jongeren ook ingewikkeld kunnen zijn. Dag in dag uit geconfronteerd worden met prachtig vormgegeven plaatjes kan zorgen voor onzekerheid en eenzaamheid. We zien ook jongeren die nog niet in staat zijn om het juiste verhaal achter deze ‘perfectie’ te zien. En vanuit onvermogen of heel erg graag ergens bij willen horen vervolgens dingen doen die eigenlijk niet bij hen passen. Vanuit het jongerenwerk vinden we het belangrijk dat jongeren zich zeker en fijn voelen en positieve keuzes maken die echt bij hen passen. Met deze track en een educatief programma proberen we hen hierbij nog beter te ondersteunen.’’

Kerem Aksoy, jongerenwerker Travers Welzijn: “Als jongerenwerkers staan we dicht bij de doelgroep. Om ze in hun eigen taal aan te spreken zijn we de samenwerking met NESS en Zino aangegaan. Onze insteek is dat we het belangrijk vinden dat jongeren met elkaar in gesprek gaan over dit onderwerp, over wat zij zelf ervan vinden”

De track Paradox is een aanzet om met jongeren in gesprek te gaan. De prikkelende tekst en clip biedt meteen stof tot nadenken en een opening om erover te praten. Daarnaast is er in samenwerking met studenten van Hogeschool Windesheim en met steun van het Fonds Amateurkunst educatiemateriaal ontwikkeld om de verdieping mee in te gaan op scholen en binnen jongerencentra. Eind dit jaar start er een pilot. Het plan is om het op alle Zwolse scholen uit te rollen. Meer informatie is te vinden op traverswelzijn.nl/parradox

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden