Zwolse Meraki maakt een postcast voor 75 jaar VN

Foto: Maan Limburg.

Meraki Theaterproducties lanceerde het derde deel van de postcastreeks ter ere van 75 jaar Verenigde Naties. In deze aflevering, gaan theatermakers Elise Doll en Nikki Manuputty opzoek naar verhalen en liederen die gaan over solidariteit en samenwerking: de oprichtingswaarden van de Verenigde Naties.

De gast is Hans Versnel, in 1938 geboren in Batavia. Hans was drie jaar toen de oorlog in het toenmalig Nederlands-Indië uitbrak. Hoe hebben zijn ouders, gewone mensen, de oorlog overleefd? Hoe hebben zij elkaar gevonden door solidariteit en samenwerking? Deze bijzondere podcast wordt muzikaal omlijst door muziek van Kim Pendjol waarbij de luisteraar kennis maakt met liederen van vroeger die symbool staan voor solidariteit en samenwerking. De podcast werd in z’n geheel opgenomen in dierentuin Taman Indonesia in Kallenkote.

75 jaar VN

Deze Postcast stond voor een groot deel in het teken van het 75-jarige bestaan van de Verenigde Naties. Wat hield solidariteit en samenwerking vroeger in? Wat betekent dit nu? En wat betekent dit in de toekomst? Tijdens Postcast worden brieven van Indische Nederlanders en Molukkers over of uit de Tweede Wereldoorlog, de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog en repatriëring besproken. Elise Doll gaat samen met Silas Neumann en Nikki Manuputty op zoek naar de geschiedenis van de Indische grootvader van Elise en de Molukse grootouders van Nikki. De podcast-reeks vormt het vooronderzoek voor theatervoorstelling Rumah Saya (Mijn Thuis) die in 2021 in première gaat.

Eerdere postcasts

  • Aflevering 1 van de postcast gaan  Elise en Silas, 75 jaar na de capitulatie van Japan, in het museum Sophiahof in gesprek over de betekenis van herdenken met Silfraire Delhaye en Ron Habiboe. Het gesprek, de persoonlijke brieven aan Silfraire en het bijzondere, op band ingesproken, bericht van de grootvader van Ron laten zien hoe complex deze tijd was. De behoefte aan erkenning is groot. Erkenning voor het leed van velen, ieder met een eigen verhaal en context, vraagt dat we naar elkaar luisteren en de geschiedenis ontrafelen. Inzicht in wat was als basis voor oprechte erkenning.
  • Aflevering 2 van de postcast Elise en Nikki op zoek naar verhalen over het leven van krijgsgevangenen op Japanse Helleschepen. Ze spreken met Kees Maaswinkel en Yvon Muskita over helse reizen naar helse eindbestemmingen. Inzichten in wat was, de geschiedenis van (voor)ouders, maken emoties los. Overleven in de hel, een combinatie van geluk en de kunst je gedachten te verplaatsen naar een andere wereld. De kracht van hoop maakt dat ‘de geest overwint’.

Postcast wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van VWS, Cultuurparticipatie Overijssel, Vfonds, VSBfonds en Cultuur en Kwaliteit Zwolle.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden