Wie herkent de man die in Zwolle geld pint verkregen door whatsApp-fraude

Wie is de man die veel trekt uit de muur van de bank aan de Friese Wal
Foto: RTV Oost

De aangiftes van mensen die gedupeerd zijn door zogenaamde WhatsApp-fraude blijft maar groeien. Landelijk krijgt de politie elke dag honderd aangiftes binnen. Dit jaar is er bij de slachtoffers al ruim drie miljoen euro afgetroggeld. “We blijven waarschuwen en ook verdachten in opsporingsprogramma’s zoals Onder de Loep tonen”, zegt Chantal Westerhoff van de politie, “maar het blijft doorgaan.”

Steeds meer mensen hebben zelf een zogenoemd “vriend-in-nood”-bericht gekregen, of kennen iemand die zo’n appje heeft ontvangen. Een vriend of familielid zegt dan via WhatsApp dat hij of zij een nieuw nummer heeft, niet veel later blijkt diegene problemen te hebben om rekeningen te betalen en komt het verzoek of je wat betalingen voor kunt schieten.

Campagne

Inmiddels is er campagne gestart om mensen te waarschuwen voor deze vorm van fraude. Vooral mensen boven de 55 zijn vaak slachtoffer, maar de video is bedoeld om juist jongeren te bereiken zodat zij hun ouders gaan waarschuwen.

De belangrijkste les is volgens de politie: boek nooit iets over totdat je diegene echt hebt gesproken. “En trap niet in de trucs”, zegt Westerhoff. “Want door de criminelen worden nu soms ook stemmen opgenomen van die bekende van je. Je hoort dan vaak alleen “hallo hallo, ik hoor je niet”, alsof het een slechte lijn is en daarna verbreken ze de verbinding. Dan hopen ze dat je erin trapt en denkt dat je die bekende echt aan de lijn hebt gehad. Maar zorg echt dat je zeker weet dat die bekende het is, en dat kan alleen door echt het gesprek aan te gaan.”

Zwolle

Naast de WhatsApp-fraude worden cybercriminelen ook steeds beter in het namaken van de websites van banken. Een 85-jarige vrouw kreeg in Holten een mail waarin stond Voorkom blokkade, klik op deze link. De mail leek afkomstig van de bank, maar was in werkelijkheid gemaakt door cybercriminelen.

In Zwolle zijn beelden opgedoken van een man die heel vaak pint bij de betaalautomaat aan de Friese Wal. De politie is op zoek naar deze man die wel heel vaak geld uit de muur trekt.

De politie nu op zoek naar de persoon die bij de geldautomaat inĀ  Zwolle staat. Wie de man herkent kan bellen met de tiplijn: 0800 – 6070 (gratis nummer) of met Meld Misdaad Anoniem: 0800 – 7000

Deze man haalt duizenden euro’s uit een geldautomaat in Zwolle. Het geld is van twee dames van in de zeventig, die ook via WhatsApp in de val werden gelokt. Beelden RTV Oost/Onder de Loep

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden