Beroep op eigen verantwoordelijkheid heeft gefaald: we zijn weer terug bij af

Foto:

Het Nederlandse trekje om te shoppen in regels en die alleen te respecteren ‘als we het ermee eens zijn’ keert zich nu keihard tegen ons allemaal: het coronavirus heeft alle ruimte gekregen om zich opnieuw te verspreiden. Daar is Bill Gates niet voor verantwoordelijk, of George Soros of iemand anders, maar de recalcitrante Nederlander zelf.

In een land waar altijd mensen staan te roeptoeteren dat ze gék worden van alle regels, was de afgelopen weken de roep om méér regels niet van de lucht. Je weet niet meer waar je aan toe bent, was een veelgehoorde klacht. Het gezonde verstand gebruiken, zelf risico’s inschatten, de kille cijfers tot je laten doordringen, eens verder kijken dan de eigen bubbel van het gelijk – het was allemaal te veel gevraagd. Er gingen te weinig mensen dood om corona nog serieus te nemen. Er werden te weinig ‘gewone’ patiënten op de wachtlijst gezet door ziekenhuizen. Het was allemaal paniek zaaien. Nu zitten we met de gevolgen.

Gewone griep

En nee, corona is geen gewone griep. Dat veel mensen het als een griep, al dan niet stevig, ervaren is een kwestie van geluk hebben. Er gaan aan corona gezonde mensen dood, die hebben de pech dat hen iets overkomt wat het leven kost. Het is zaak om anderen te beschermen tegen een corona-infectie en dat kan met hele simpele maatregelen zoals afstand houden en een mondmasker opzetten. Maar de Nederlander gaat op zoek naar de mazen in de wet om te kijken hoe men onder de regels vandaan kan komen of er zo soepel mogelijk mee om kan gaan. Hoe kan iemand het over zijn hart verkrijgen om zich niet aan de regels te houden en daarna vrolijk naar kwetsbare ouders gaat. Wie wil het op zijn geweten hebben om een ouder te besmetten met corona?

Minder contacten cruciaal

Het aantal contactmomenten en reisbewegingen moet drastisch omlaag om de zaak niet nog verder uit de hand te laten lopen. Het is cruciaal dat iedereen anderhalve meter afstand tot anderen kan houden en de basisregels kan blijven volgen. Iedereen met klachten moet zich laten testen en mensen met een positieve testuitslag – volgens het RIVM gaat 20 procent van de mensen die positief getest zijn ‘gewoon’ de deur uit – blijven thuis.

Medische noodzaak

Hoe kan iemand nog het coronavirus ontkennen als een zeer bedreigend virus? Internisten, (long)artsen, virologen en noem al de specialisaties maar op. Mensen die jarenlang hebben gestudeerd, jarenlang het beroep uitgeoefend en gespecialiseerd in hun vakgebied waarschuwen al negen maanden voor de gevaren van het virus. Mensen die weten hoe een virus te bestrijden is en dan mensen tegenkomen die zich nergens wat van aantrekken ‘omdat men het beter blijkt te weten’. Als nou gewoon iedereen zich aan de primaire basisregels had gehouden, geen geheime feesten of partijtjes had georganiseerd en niet willens en wetens naar gevaarlijke gebieden waren getrokken, dan hadden we nu niet in een situatie terecht gekomen waarbij een heuse lockdown dreigt. En dat wil niemand.

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen