Aantal ziekenhuisopnames door corona verdubbelt elke elf dagen: besmettingen rond Zwolle lopen op

Het aantal coronabesmettingen in de regio Zwolle stijgt
Foto: Coronadashboard

Langzaamaan kleurt de omgeving van Zwolle steeds donkerder. Zwolle zelf kent op dit moment 20 besmettingen per dag met het coronavirus op 100.000 inwoners, maar Staphorst zit al op 75, Dalfsen, Raalte en Kampen rond de dertig. Het is inmiddels bekend dat iedere elf dagen het aantal mensen dat met corona naar het ziekenhuis raakt verdubbelt.

Het is steeds een cyclus van elf dagen wat zichtbaar maakt wat de gevolgen zijn voor de ziekenhuizen. Er zit  gemiddeld zes dagen tussen de besmetting en de eerste symptomen van corona en vervolgens vijf dagen tot een opname.  Daarom werd reikhalzend naar dit weekeinde uitgekeken wat de gevolgen zijn van de maatregelen die eind september zijn genomen. En daar werd niemand vrolijk van. De cijfers liepen alleen maar op. Daarom worden vanavond weer nieuwe maatregelen afgekondigd.

Koortsachtige onderhandelingen

Er wordt nog steeds koortsachtig onderhandeld door het kabinet met onder meer het OMT en de veiligheidsregio’s over afgewogen pakket maatregelen die het gewenste effect hebben, maar de economie zoveel mogelijk ‘sparen’. De geruchten gaan dat het openbaar vervoer extra maatregelen krijgt dat het alleen voor noodzakelijke reizen gebruikt mag worden. Contactsporten voor volwassenen worden de competities stilgelegd, non-contactsporten mogen wel doorgaan. Buiten mogen maximaal vier mensen bijeen zijn en er komen maatregelen voor de horeca. Ook wordt het aantal mensen in een ruimte beperkt tot 30 personen, zonder uitzonderingen. Het is niet bekend of er een mondmaskerplicht komt.

Hersteld Hervormde Gemeente

Rond Zwolle kleuren enkele gemeenten donker. Het gaat om Staphorst met 75 besmettingen, Dalfsen, Raalte en Kampen met iets meer dan dertig besmettingen per 100.000 inwoners. Wat betreft Staphorst is het te kort door de bocht door te stellen dat dit deze explosieve verhoging komt door de veelbesproken kerkdiensten van anderhalve week geleden. Toen kwamen kerkgangers van de Hersteld Hervormde Gemeente drie keer bijeen met zo’n 600 kerkleden. De kerk nam zaterdag maatregelen waarbij het aantal bezoekers per dienst werd verminderd, dat er minder psalmen werden gezongen en dat werd geadviseerd om bij het in- en uitgaan van de kerk mondkapjes te gebruiken. Naar alle waarschijnlijkheid mogen zondag slechts dertig kerkleden in de kerkbanken zitten.

Lockdown

Er komt geen complete lockdown, dat zou rampzalig zijn voor de Nederlandse economie. Nu al dreigt in de horeca faillissementen. De maatregelen die worden genomen zijn vooral gebaseerd op het aantal mensen dat bijeen komt. De scholen voor lager- en middelbaar onderwijs blijven in ieder geval wel open, dat was in de intelligente lockdown niet het geval. Het is overigens een week eerder dan eind september werd aangekondigd. Toen werd gezegd dat na drie weken geëvalueerd zou worden, dat zijn er twee geworden. Dus de noodzaak om vroegtijdig in te grijpen is groot. Vanuit diverse hoeken wordt wel geopperd om een korte strenge lockdown in plaats van een aantal maatregelen die het aantal besmettingen langzamer naar beneden moet brengen. Daarbij krijgt afstand houden van elkaar een verplichtend karakter.

Hydroxychloroquine

Het antimalariamiddel hydroxychloroquine leidt bij COVID-19 patiënten op de verpleegafdeling tot significant betere resultaten dan tot dusver gedacht. De kans op overplaatsing naar de IC ligt 53 procent lager dan bij patiënten die geen behandeling kregen. Dit blijkt uit landelijk retrospectief onderzoek onder 1064 patiënten. Dr. Jolanda Lammers en dr. Paul Groeneveld, onderzoekers en internist-infectiologen in het Zwolse Isala, spreken van een verrassend resultaat.

  • De persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge begint vanavond om 19.00 uur.

Lees ons coronadossier

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden