Internisten: zorg voor chronisch zieke patiënten in gedrang

Isala Zwolle waar de werking van hydroxychloroquine werd onderzocht
Foto: Google Maps

Internisten maken zich zorgen over de groei van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen. Ze waarschuwen dat de kwaliteit van de zorg voor chronisch zieke patiënten steeds verder in het gedrang komt als mensen zich niet aan de coronamaatregelen houden.

Volgens de Nederlandse Internisten Vereniging wordt zo’n 80 procent van de covid19-ziekenhuispatiënten op dit moment behandeld door internisten. Op dit moment worden in een aantal ziekenhuizen al spreekuren afgezegd, waardoor chronisch zieke patiënten met bijvoorbeeld kanker, nieraandoeningen of diabetes niet naar hun internist kunnen.

“Wij doen er alles aan om hen te helpen maar als de covid19-besmettingen niet snel teruglopen, kunnen wij straks de kwaliteit van zorg voor zowel de covid19-patiënten als onze reguliere patiënten niet meer garanderen”, aldus Robin Peeters, internist en voorzitter van de Nederlandse Internisten Vereniging.

De vereniging benadrukt nogmaals het belang van het naleven van de maatregelen. Peeters: “We hebben veel geleerd sinds de uitbraak van de eerste golf, de behandeling is verbeterd, maar met elkaar zijn we verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat de enorme toestroom van het aantal patiënten niet verder toeneemt. Dit kan alleen door met elkaar de overheidsmaatregelen te blijven naleven en te beseffen dat verdere aanscherping van deze maatregelen noodzakelijk is. Een situatie zoals die in maart, of erger, lijkt anders onvermijdbaar.”

Hydroxychloroquine

Het antimalariamiddel hydroxychloroquine leidt bij COVID-19 patiënten op de verpleegafdeling tot significant betere resultaten dan tot dusver gedacht. De kans op overplaatsing naar de IC ligt 53 procent lager dan bij patiënten die geen behandeling kregen. Dit blijkt uit landelijk retrospectief onderzoek onder 1064 patiënten. Dr. Jolanda Lammers en dr. Paul Groeneveld, onderzoekers en internist-infectiologen in het Zwolse Isala, spreken van een verrassend resultaat.

Bron: ANP

 

 

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden