Wat adviseert het OMT het kabinet vandaag over nieuwe coronamaatregelen? Morgen weten we meer…

Foto: Pixabay / vperemencom

Komen er morgen harde maatregelen vanuit het kabinet? Vandaag vergadert het Outbreak Management Team met Mark Rutte en Hugo de Jonge. Morgen is er weer een persconferentie waarin de maatregelen worden afgekondigd. Een lockdown lijkt te zijn afgewend, maar dat er hardere maatregelen komen is zeker.

Het is nu twee weken na 30 september toen nieuwe maatregelen werden afgekondigd. Horeca om 22.00 uur dicht, het dringende verzoek mondmaskers te dragen in openbare ruimten en er moest meer thuisgewerkt worden. Het effect van deze maatregelen heeft er (nog) niet toe geleid dat het virus minder om zich heen greep. Menigeen vond dat Mark Rutte te soepel was met ingrijpen, gaat hij dat morgen wel doen. Dat is de grote vraag.

Géén lockdown

Op het Binnenhof wordt geen rekening gehouden met een lockdown. Dat zou teveel ingrijpen op de samenleving. Gisteren waren politieke zwaargewichten op het Binnenhof om met Mark Rutte en Hugo de Jonge te praten over vervolgstappen het coronavirus tot bedaren te brengen. Zoals gewoonlijk glimlachte en zweeg Mark Rutte na afloop en blijft het gissen naar de adviezen. Vandaag komt het OMT op bezoek bij Rutte. Het Outbreak Management Team, onder aanvoering van Jaap van Dissel, zal de nodige adviezen gaan geven om het uitbraak van het coronavirus verder in te dammen. De verwachting is dat er ingrepen komen op grote(re) groepen mensen. Daarbij zal men reizen en contactmomenten willen laten afnemen.  Een van de instrumenten hiervoor zou kunnen zijn om de herfstvakantie voor scholen een week te verlengen. Ook zal er opnieuw gehamerd worden op thuiswerken. Nog teveel mensen reizen naar het werk, wellicht dat het openbaar vervoer alleen toegankelijk wordt voor mensen met essentiële beroepen, zoals eerder dit jaar.

Zwolle

De Veiligheidsregio IJsselland regisseerde zondag tachtig besmette personen. Naar verwachting is dat getal iets lager van het werkelijke aantal besmette personen. De cijfers zouden een halvering weergeven. Zaterdag stond de signaalwaarde op 30 en gisteren op 15. Dalfsen kleurt in de regio het donkerst en had deze week zelfs een piek van 70 als signaalwaarde. De cijfers die vandaag (rond 14.15 uur) door het RIVM worden gegeven gaan heel belangrijk zijn.

Hydroxychoroquine

Er zijn inmiddels ook positieve geluiden. Zo blijkt Hydroxychoroquine wél effectief om te voorkomen dat mensen met corona naar de IC moeten en zijn de testen met twee corona-antigeensneltesten veelbelovend

Dr. Jolanda Lammers en dr. Paul Groeneveld, onderzoekers en internist-infectiologen in het Zwolse Isala, spreken van een verrassend resultaat bij het gebruik van het antimalariamiddel hydroxychloroquine Gebruik van Hydroxychloroquine leidt bij COVID-19 patiënten op de verpleegafdeling tot significant betere resultaten dan tot dusver gedacht. De kans op overplaatsing naar de IC ligt 53 procent lager dan bij patiënten die geen behandeling kregen.

Corona-antigeensneltesten

Ook de eerste resultaten met twee corona-antigeensneltesten, die na inzetten binnen een kwartier de aanwezigheid van SARS severe acute respiratory syndrome CoV coronavirus -2 viruseiwitten aantonen, zijn veelbelovend. De komende weken worden enkele belangrijke onderzoeken en evaluaties  op verschillende teststraatlocaties in Nederland afgerond. Daarbij wordt onder andere gekeken naar de betrouwbaarheid van de test en de toepasbaarheid van de test in Nederland als aanvulling op de PCR polymerase chain reaction -testen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden