Is kleine daling in coronabesmettingen voldoende om strenge maatregelen te voorkomen?

Komt er een nieuwe lockdown?
Foto: Pixabay / Tumisu

Het is de eerste dag dat het aantal coronabesmettingen daalt. Het RIVM meldde vandaag 6378 nieuwe besmettingen, dat is iets minder dan gisteren.  Toen waren het 6499 gemelde coronabesmettingen. De vraag is echter of deze kleine daling voldoende is om strenge maatregelen te voorkomen.

De daling op zondag is altijd wat lager dan de rest van de week, dus het zegt nog weinig over een dalende trend. Het lijkt bijna onvermijdelijk dat er strengere coronamaatregelen volgen nu het aantal besmettingen substantieel hoog blijft. Specialisten menen dat dit weekeinde dalende resultaten te zien moeten zijn, maar de praktijk wijst op het tegenovergestelde. Vandaag was er een informeel overleg op het Catshuis. Bij het gesprek was een zware afvaardiging met onder meer premier Mark Rutte, gezondheidsheidminister Hugo de Jonge, Ferd Grapperhaus (justitie en veiligheid), Jaap van Dissel van het RIVM, maar ook minsters Arie Slob (Onderwijs), Caroloa Schouten (Landbouw), Wobke Hoekstra (Financiën), Kajsa Olongren (Buitenlandse Zaken), Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport) en nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Pieter-Jaap Aaldersberg.

Politieke zwaargewichten

De aanwezigheid van deze politieke zwaargewichten belooft weinig goeds voor de toekomst. In de zin dat er zwaardere maatregelen komen om het coronavirus te bestrijden. Deze zomer kreeg het land het virus redelijk goed onder controle, maar om in het najaar en de winter het virus het hoofd te bieden lijkt een keiharde ingreep noodzakelijk. De bestuurders van de veiligheidsregio’s vragen om strengere maatregelen en Diederik Gommers (voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care) heeft al gezegd dat niet valt te ontkomen aan een hele strenge lockdown. Viroloog van het Amsterdam UMC en lid van het OMT (Outbreak Management Team) Menno de Jong stelt dat het bijna onvermijdelijk is dat er nog strengere maatregelen komen nu het aantal besmettingen blijft stijgen.

Hydroxychloroquine

Dr. Jolanda Lammers en dr. Paul Groeneveld, onderzoekers en internist-infectiologen in het Zwolse Isala, spreken van een verrassend resultaat bij het gebruik van het antimalariamiddel hydroxychloroquine Gebruik van Hydroxychloroquine leidt bij COVID-19 patiënten op de verpleegafdeling tot significant betere resultaten dan tot dusver gedacht. De kans op overplaatsing naar de IC ligt 53 procent lager dan bij patiënten die geen behandeling kregen.

Corona-antigeensneltesten

Ook de eerste resultaten met twee corona-antigeensneltesten, die na inzetten binnen een kwartier de aanwezigheid van SARS severe acute respiratory syndrome CoV coronavirus -2 viruseiwitten aantonen, zijn veelbelovend. De komende weken worden enkele belangrijke onderzoeken en evaluaties  op verschillende teststraatlocaties in Nederland afgerond. Daarbij wordt onder andere gekeken naar de betrouwbaarheid van de test en de toepasbaarheid van de test in Nederland als aanvulling op de PCR polymerase chain reaction -testen.

Lockdown

Het blijft gissen wat de uitkomst is van het overleg tussen de politieke zwaargewichten in het Catshuis. Maar als de minister-president de ministers van Onderwijs, gezondheid, Landbouw en ook de coördinator terrorismebestijding consulteert lijkt het er op dat er ingrijpende maatregelen afgekondigd gaan worden. Volgens bronnen worden morgen de veiligheidregio’s geïnformeerd en is er dinsdag weer een persconferentie

Corona-dwarsliggers

De dreiging van het verder verspreiden van het coronavirus komt ook door mensen die hardnekkig het coronavirus blijven ontkennen en zich niet aan de maatregelen houden.  Deze zogenaamde corona-dwarsliggers spotten met de afgekondigde regels van anderhalve meter afstand houden en het dragen van mondmaskers. Mede daardoor heeft het virus vrijspel. Maar ook zijn veel mensen veel onvoorzichtiger dan tijdens de eerste -intelligente- lockdown van dit voorjaar.

corona update

 

 

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden