Nu al miljoen gebruikers: na test wordt coronamelder nu ook landelijk ingevoerd

Foto:

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar het is nu dan echt zo ver. Na de testperiode in onder meer Overijssel is vanaf zaterdag 10 oktober in heel Nederland de CoronaMelder te downloaden.

Door Hedwig Heeren en Sam Fish

Voor deze stap was instemming nodig van de Eerste Kamer met de tijdelijke wet notificatieapplicatie Covid-19. Deze regelt de wettelijke grondslag voor het gebruik van de CoronaMelder. Het is een antimisbruikbepaling in de wet om te waarborgen dat het gebruik van de app altijd op vrijwillige basis gebeurt.

Landelijke introductie

De Tweede en Eerste Kamer hebben nu beiden ingestemd met de wet. En dus zal op zaterdag 10 oktober de CoronaMelder landelijk worden geïntroduceerd. Op die dag begint ook een campagne om de app onder de aandacht te brengen.

“We moeten alles op alles zetten om de verspreiding van het virus de kop in te drukken. De app kan daarin een belangrijke rol spelen,” zegt minister Hugo de Jonge. De app is een aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD. Het stelt mensen in staat de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Bescherming privacy

De app beschermt de privacy doordat er geen gebruikersinformatie of een locatie wordt opgeslagen. Bovendien mogen mensen nooit, direct of indirect, gedwongen worden de app te gebruiken. Dus ook niet door een werkgever. En in de horeca mogen geen gasten geweigerd worden voor het niet gebruiken van de app.

Dankzij de app kunnen meer mensen sneller een bericht krijgen dat ze in de buurt zijn geweest van een besmet persoon. Dat is de enige functie van de app.

Al ruim een miljoen gebruikers

De afgelopen maanden is de app in vijf regio’s getest. Alleen daar konden mensen via de app anderen waarschuwen voor het virus. Vanaf aanstaande zaterdag kan dat dus in heel Nederland. De app is sinds de start van de testperiode al ruim 1,3 miljoen keer gedownload.

Eén van die ruim 1,3 miljoen mensen is Meriam Franeker. Ze woont in Dirksland, niet in het testgebied dus, maar kreeg wel af en toe de melding dat ze bij iemand in de buurt was geweest met corona. “Ik krijg ook elke dag een soort check vanuit de app,” laat Meriam weten. “Dan helpt de app je herinneren om te kijken of je geen symptomen hebt van corona. Op den duur wordt het wel vervelend om die elke dag in te vullen, dus dat doe ik ook niet meer. Maar het is een duidelijke en goede app, dus ik laat hem zeker op mijn telefoon staan.”

Valse positief

Een andere gebruiker van de app is Luuk de Leest. Hij woont in Utrecht, dus ook niet in het testgebied. Maar hij krijgt wel netjes elke week de melding dat hij niet in de buurt is geweest van iemand met het coronavirus. Voor zijn vriendin is het echter een ander verhaal. “Zij heeft al twee keer de melding gehad dat ze in contact was geweest met iemand die corona had. En dat terwijl ze gewoon bij mij thuis was,” vertelt hij. “We hebben het voor de zekerheid gecheckt bij mijn huisgenoten, maar die hebben ook allemaal geen corona. Dus ze heeft twee keer een vals-positief melding gehad. Hopelijk is dat opgelost als hij zaterdag uit de testfase komt. Verder wel hele leuke illustraties!”

Het is volgens Luuk geen lastige app. “Je zet hem aan en je vergeet eigenlijk dat je hem hebt,” zegt hij. “De enige herinnering aan de app is één keer in de week de melding dat er niets aan de hand is. Of natuurlijk uiteindelijk de melding dat je wel in de buurt bent geweest van iemand met corona. Dus ik laat hem zeker op mijn telefoon staan.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen