Gratis mondmaskers voor Zwolse minima

De minima moet ook goed beschermd zijn tegen het coronavirus
Foto: Pixabay

De Zwolse PvdA maakt zich ernstig zorgen over de Zwolse minima als het gaat om het kunnen betalen van mondmaskers. Na het dringende advies om in publieke ruimtes mondmaskers te gaan dragen denken de socialisten dat deze groep het niet kan betalen. ”Het is voor deze mensen dan bijna onmogelijk om de deur uit te gaan.”

“Mensen zeggen vaak dat het virus niet discrimineert, dat klopt deels. Iedereen kan ziek worden maar de gevolgen zijn niet voor iedereen hetzelfde,” zegt Roberto Kist, burgerraadslid van de  PvdA. “Toen het virus toesloeg stonden mensen met een onzeker arbeidscontract als eerste op straat, terwijl hun vaste lasten wel gewoon doorlopen. Of kijk bijvoorbeeld naar studenten die door het tekort aan huisvesting dicht op elkaar wonen en geen afstand kunnen houden. En nu komt er dus het dringende advies om mondmaskers aan te schaffen. Maar van welk budget, vraag ik mij dan af?”

Eigen verantwoordelijkheid

Kist: ”In principe is iedereen zelf verantwoordelijk voor de bescherming van de gezondheid van zichzelf en anderen. Maar met het dringende advies om in de openbare ruimte mondmasker te dragen, wordt die verantwoordelijkheid voor sommige mensen wel heel prijzig. Soms lijkt vijf tot tien euro per week niet veel, maar voor mensen met een laag inkomen, met schulden of mensen in de schuldsanering kan dat bedrag een vermogen zijn. Daarom wil de PvdA dat het college meedenkt en ingrijpt.”

Kist vraagt namens de PvdA-fractie aan het Zwolse college van burgemeester en wethouders om gratis mondmaskers beschikbaar te stellen aan mensen die dit zelf niet kunnen betalen. “Doe dit, dan voorkom je dat mensen voor de keuze komen te staan om een mondkapje te kopen zodat ze zichzelf en anderen kunnen beschermen of om brood en fruit te kopen om hun kinderen mee te geven naar school. Dat mogen we nooit toestaan,” aldus een vastbesloten Kist.

Het Zwolse college heeft weliswaar vier weken om op de vragen van de PvdA te reageren. Kist hoopt dat ze niet zo lang zullen wachten maar het signaal oppakken en zo snel mogelijk tot actie overgaan.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden