Anna van der Breggen pakt de dubbel bij het WK

De eenzame Anna van der Breggen onderweg naar zege
Foto: Redactie

Het is de tweede wereldtitel binnen twee dagen en de derde zege in een week. Anna van der Breggen soleerde in Imola naar de wereldtitel bij de wegwedstrijd. Op zo’n veertig kilometer voor de finish soleerde ze weg uit de kopgroep na keihard sleurwerk van Annemiek van Vleuten.

Als Anna gaat, dan gaat ze en zie je haar niet meer terug. Dat gebeurde ook tijdens het WK op de weg. Haar ploeggenoten Marianne Vos en daarna Annemiek van Vleuten sleurden bergop keihard op kop en trokken het hele peloton uiteen. In een splijtende demarrage vertrok Anna van der Breggen uit de groep der favorieten en begon aan een solotocht van veertig kilometer. Twee dagen daarvoor had ze al dik dertig kilometer solo gereden tijdens de tijdrit en twee dagen deed ze er nog tien kilometer bij.

Het was een heel lastig parkoers voor de rensters over maar liefst 144 kilometer met veertien beklimmingen van Mazzolano en de Cima Gallisterna met stijgingspercentages rond de 11 procent. Hierdoor werd het een slopende koers waarin alleen de allerbeste renners over zouden blijven. Het was Marianne Vos die in de voorlaatste ronde het peloton naar de kopgroep bracht, ze trok flink door met onder meer Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen in haar kielzog. Vervolgens was het Annemiek van Vleuten die keihard doorknalde op de Cima Gallisterna. Op een oplopende strook van 9 procent moesten de meeste renster capituleren. Daarmee cijferde van Vleuten, die ruim een week geleden haar pols brak, zichzelf helemaal weg. Anna van der Breggen demarreerde met een vinnige pedaaltred op het steilste stuk (13 procent) weg bij haar drie medevluchters. Annemiek van Vleuten wilde meespringen met Van der Breggen, maar Anna bleek de sterkste. Daardoor kon Van Vleuten zich gaan beperken tot verdedigend werk tegenover Elisa Longo Borghini. De Italiaanse probeerde nog heel even om de oversteek te maken van Van Vleuten naar Van der Breggen, maar de twaalf seconden verschil bleken te groot.

Wankel sprintje

Anna was weg en Longo Borghini leek in Cecilie Ludwig een compaan gevonden te hebben in de jacht. Ook Lizzie Deignan sloot nog even aan bij het trio. Maar de veertig seconden die Van der Breggen in no-time wegreed was te groot. De marge werd wel iets kleiner: Anna van der Breggen hoefde niet ander en haar achtervolgster Longo Borghini kon niet harder. In een wankel sprintje versloeg Van Vleuten haar compaan Longo Borghini voor het zilver.

Ploegentactiek

”De ploegentactiek heeft uitgepakt zoals we van te voren hadden bedacht. De invulling hebben de rensters zelf gedaan”. jubelde bondscoach Loes Gunnewijk na de gewonnen race. De Zwolse had tevoren uitgebreid met de renners een tactiek uitgedacht om samen de strijd aan te gaan en de wereldtitel te pakken.

Waalse pijl

Woensdag staat de Waalse Pijl al weer op het programma. Een rit die Van der Breggen al vijf keer won. Ook Annemiek van Vleuten verwacht daar aan de start te staan.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden