Moet Zwolle al maatregelen nemen tegen het Coronavirus?

Is een mondmaskerplicht wellicht noodzakelijk voor de binnenstad?
Foto: Pexels / Anna Shvets

Langzaam maar zeker maakt het coronavirus opnieuw een opmars door het land. Ruim 10 miljoen mensen hebben inmiddels al te maken met de nieuwe regels. Moet Zwolle alvast maatregelen nemen om het virus zoveel mogelijk buiten de stad te houden?

”Het worden cruciale dagen”, zei Ernst Kuipers, voorzitter acute zorg. Hij maakt zich ernstig zorgen over de razendsnelle verspreiding van het virus over het land. ”Maak je veiligheidsriemen maar vast”, kenschetst hij de situatie. ”We zitten nu in een crucialere situatie dan op het moment van de lockdown in maart. Het aantal ziekenhuisopnames zal beduidend snel stijgen. Maar gelukkig hebben we meer zicht op de ontwikkeling van het virus.”

Mondmaskerplicht

Het is de vraag of burgemeester Peter Snijders als voorzitter van de veiligheidsregio IJsselland nu al moet ingrijpen om heftige maatregelen te voorkomen. Met name in het Zwolse stadscentrum worden de coronaregels niet altijd even goed nageleefd. En hoe zou dat moeten gebeuren? In principe is het centrum van Zwolle gemakkelijk te controleren en aan regels te onderwerpen. Een mondmaskerplicht in het centrum van de stad? Iedereen die op straat of in de winkels en/of horeca bevindt moet een mondmasker dragen, zou een optie kunnen zijn om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dit zou ook kunnen gelden in sportclubs. Met name omdat veel mensen de leefregels niet mee zo nauw nemen, blijkt uit onderzoek. Daarmee wordt ook bereikt dat wellicht zwaardere maatregelen voorkomen kunnen worden.

Geen lullig griepje  

Dit voorjaar overleden zo’n 9000 mensen meer dan in voorgaande jaren, berekende het CBS. Dat betekent dat corona geen ‘lullig griepje’ is, zoals de corona-weigeraars doen voorkomen. Veel mensen weten niet eens dat ze het virus onder de leden hebben, anderen hebben een ‘snifje’ en blijken besmet. Een moeder die net uit quarantaine is zei: ”Ik had de regels een klein beetje laten varen, maar nu mijn zoon het virus onder leden bleek te hebben en hij zich op geen enkele wijze ziek voelde, trek ik mijn conclusie en ga de regels strenger hanteren. Het is zo’n verraderlijk virus.”  En de leefregels om het coronavirus te bestrijden zijn zo verschrikkelijk simpel, waarvan de allerbelangrijkste is om afstand te houden tot elkaar. ”Afstand houden betekent ook dat je respect hebt voor de gezondheid van andere mensen”, kenschetste onlangs iemand het belang van de anderhalve meter.

 

 

 

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden