Robert Gesink: respectloze kop over Anna van der Breggen als ‘profiteur’

Anna van der Breggen in haar laatste meters naar goud
Foto: Redactie

Wielrenner Robert Gesink zette op twitter dat hij het een respectloze kop vond bij het bericht dat Anna van der Breggen geprofiteerd zou hebben van de zware val van haar concurrente ChloƩ Dygert tijdens het wereldkampioenschap tijdrijden in Imola. De renner van Jumbo Visma krijgt veel bijval.

De NOS Sport maakt zich niet populair bij de wielerliefhebbers door met de kop Van der Breggen profiteert van valpartij Dygert en is wereldkampioen tijdrijden. De reacties zijn niet mals. Wielerjournalist Thijs Zonneveld schreef al: wie wil winnen moet eerst finishen. En dat deed Anna van der Breggen drie keer en even zoveel keren andere rensters niet. Iedereen herinnert zich de dramatische val van Annemiek van Vleuten tijdens de Olympische Spelen van 2016. Anna van der Breggen maakte de Nederlandse hoop goed door naar de zege te sprinten. Nog maar een week geleden viel Van Vleuten weer en het was Anna van der Breggen die van de tweede plaats naar de zege reed. En gisteren was ze op het circuit van Imalo gewoon de snelste die over de finish kwam. ‘En dus ben je de terechte winnaar’, concluderen veel mensen.

Profiteren

Het woord profiteren is in de wielersport enerzijds wel en anderzijds niet een beladen woord. Iemand die goed sprint kan zich blijven verschuilen achter andere renners om met goede benen de finale in te gaan en profiteert dus van het werk van anderen. Aan de andere kant zijn er renners die gas geven als de tegenstander problemen heeft door een val of een lekke band. Profiteren blijft bewust voordeel halen bij iets dat je tegenstander overkomt en dat heeft Anna van der Breggen niet gedaan tijdens haar gouden race in Imola. Ze had immers haar ploegleider gezegd niets te willen weten tijdens de tijdrit. Dus kon ze niet weten dat Dygert over de vangrail was gegaan en daarbij een ernstige blessure opliep. De valpartijen van Van Vleuten waren voor haar extra motivatie om de Nederlandse vaandel hoog te houden.

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden