Bijzondere rondleidingen in Academiehuis de Grote Kerk starten tijdens open monumentendag

Rondleiding in de Grote of St. Michaëlskerk
Rondleiding in de Grote of St. Michaëlskerk
Foto: Gerard van der Sluijs

Historicus Kim Meisner heeft onderzoek gedaan naar de graven in de Grote of St. Michaëlskerk. In de kerk is de laatste rustplaats van een bont gezelschap Zwollenaren. Tussen 1452 en 1827 zijn meer dan 700 mensen in de kerk begraven. Meisner heeft in haar onderzoek 15 bijzondere Zwollenaren uitgelicht. Vanaf 12 september worden rondleidingen aangeboden.

Stichting Academiehuis de Grote Kerk nodigt Zwollenaren uit om toerist te worden in hun eigen stad. Tijdens de rondleidingen die vanaf 12 september starten worden zes bijzondere verhalen verteld van de mensen die in de kerk liggen begraven. Zo wordt het verhaal van Aleida Greve verteld. De stichter van het Vrouwenhuis in Zwolle. Aleida ligt in de kerk begraven maar ook haar familie en enkele bewoners van het Vrouwenhuis ‘bewonen nu de grote kerk’. Voor die laatste groep betaalde Aleida de kosten. Ook is er meer te horen over Frans Caspar Schnitger. De bekende 18e eeuwse orgelbouwer ligt begraven onder de rook van zijn meest prestigieuze project. Het magistrale vierklaviers orgel dat in de kerk te vinden is.

De rondleiding start midden in de kerk, waar begin 2019 een grafkelder werd aangetroffen van de familie Schaap van Windesheim. Ook hun verhaal maakt deel uit van de rondleiding.

De eerste rondleidingen is in het weekeinde van open monumentendag. Daarna wordt de rondleiding iedere dinsdagmiddag aangeboden. Voor ieder tijdslot zijn telkens 7 kaartjes beschikbaar, zodat het mogelijk is tijdens de rondleiding voldoende afstand te houden. Losse kaartjes zijn te koop via www.academiehuis.nl.

Het is ook mogelijk om als groep van 7 personen een rondleiding te boeken. Dit kan op een dinsdag, maar ook op zaterdag of zondag. Stuur hiervoor een mail naar [email protected].

Ook middelbare scholieren zijn op dinsdagen welkom met hun klas (tot 30 personen) om kennis te maken met hun verre Zwolse voorouders en het begraven in de kerk, dat ruim 400 jaar lang de gewoonte is geweest.

Andere rondleidingen

Naast deze specifieke rondleiding door Kim Meisner worden er op aanvraag ook rondleidingen aangeboden waarin alle onderdelen van de Grote Kerk aandacht krijgen zoals het 16e eeuwse koorhek, de 17e eeuwse consistorie en de 18e eeuwse preekstoel. Hiervoor beschikt Stichting Academiehuis de Grote Kerk over een team van ervaren rondleiders met ieder hun eigen specialiteit. Aanvragen hiervoor kunnen ook via de site worden gedaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen