Organist Harm Hoeve brengt op Prinsjesdag een muzikale bespiegeling op de troonrede in de Grote Kerk

Organist Harm Hoeve
Organist Harm Hoeve
Foto: Willem Jan de Bruijn

Organist Harm Hoeve brengt op Prinsjesdag een muzikale bespiegeling op de troonrede in Academiehuis de Grote Kerk. Op 15 september om 19.30 uur speelt hij op het Leeuwenberghorgel. Harm Hoeve is een organist die er iedere keer weer in slaagt een toegankelijk en verrassend programma samen te stellen. Ditmaal met veel koninklijke titels.

Voor Harm Hoeve is Zwolle niet vreemd. Hij studeerde aan het Zwolse conservatorium. Naast zijn werkzaamheden als organist is hij zeer gewaardeerd concertorganist in binnen in buitenland. Op de avond van Prinsjesdag brengt hij een gevarieerd programma.

Het programma opent met de ‘Marche Triomphale’ van Jan Nieland en vervolgd met het beroemde ‘Arrival of the Queen of Sheba’ van Georg Friedrich Händel. Hierdoor krijgt het concert een koninklijke start. Daarna volgt een bonte verzameling van muziek. Zo klinkt er muziek van de barokke Bach, maar horen we ook variaties op “O dierbaar plekje grond, waar eens mijn wiegje stond”, ook bekend als het Engelse volkslied in een bijzondere bewerking van de modernistische componist Charles Ives. Uiteindelijk vinden we titels als ‘Variaties op het Wilhelmus’ en ‘In holland staat een huis’. Wat de boodschap van de troonrede ook is, het gevarieerde programma van Harm Hoeve biedt alle mogelijkheid tot reflectie. Zeker het bijzondere ‘Litanies’ van de Franse componist Jehan Alain waarmee het concert besluit. Alain zocht bij het componeren van dit stuk naar ‘magische’ muziek die betovert.

Zwolse Zomer Orgelconcerten

Het concert is onderdeel van de Zwolse Zomer Orgelconcerten in Academiehuis de Grote Kerk. Op de website www.academiehuis.nl is meer informatie te vinden over deze concerten en de werken die gespeeld worden. Daar zijn ook de kaarten te koop. Per concert zijn er 100 tickets te verkrijgen zodat iedereen in de grote ruimte op veilige afstand van elkaar van het prachtige Leeuwenbergh orgel kan genieten. Het volgende concert is op 29 september. Dan verzorgt organist Toon Hagen op Michaëlsdag een bijzonder concert waarin onder andere zijn nieuwe composities te horen zullen zijn.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen