Weer een ‘truitje’ erbij voor Anna van der Breggen: Europese titel tijdrijden

Anna van der Breggen
Foto: Foto archief

Hulde voor Anna van der Breggen. De kersverse Nederlands Kampioene op de weg pakte in het Franse Plouay ook de Europese titel tijdrijden. Zij doorbrak de hegemonie van van Ellen van Dijk die de afgelopen vier jaar het tijdrijden op Europees niveua wist te winnen. Van der Breggen was over ruim 25 kilometer maar liefst dertig seconden sneller.

Er staat geen maat op Anna van der Breggen. Zaterdag zegevierde de Zwolse op de Drentse vuilnisbelt Col du Vam op magistrale wijze, op maandag deed ze dat opnieuw. Ze klopte de gedoodverfde favoriet Ellen van Dijk.

Klasse apart

De beide Nederlandse wielrensters waren een klasse apart. Van der Breggen achterhaalde Marlen Reusser en Van Dijk ging aan Lisa Klein voorbij. Dat Van der Breggen aan een hele goede race bezig was bleek al na dertien kilometer door de snelste tijd neer te zetten. Ze had een voorsprong van zeven seconden op Van Dijk. Zij sloeg, in tegenstelling tot Van der Breggen, het NK over om zich voor te bereiden op het tijdrijden. Het heuvelachtige parkoers was in het voordeel voor Anna van der Breggen die Col du Vam in de benen had. Tijdens het NK reed Van der Breggen maar liefst 34 keer over de steile helling. Winnaar bij de mannen, Mathieu van der Poel, omschreef de wedstrijd als een van de zwaarste die hij had gereden.

Col du Vam

Anna van der Breggen soleerde zaterdag al zo’n dertig kilometer over het parkoers in Drenthe dat Col du Vam als scherprechter had, in Plouay legde ze de 26,6 kilometer af in 34.03 minuten. Het was aan Ellen van Dijk om de zeven seconden achterstand goed te maken. Vanuit de hotseat zag Van der Breggen tot haar goedkeuring de achterstand van Van Dijk steeds verder oplopen. De chronometer bleef staan op 30 seconden in het voordeel van Van der Breggen. De door Van der Breggen ingehaalde Marlen Reusser snelde in het kielzog van de Zwolse naar het brons met een achterstand van 59 seconden.

Wegwedstrijd

Het is nog niet voorbij voor Van der Breggen en Van Dijk in Plouay. Dinsdag rijdt het vrouwenpeloton de GP de Plouay als onderdeel van de Woman’s World Tour en donderdag staat de wegwedstrijd op het programma, waar ook Van der Breggen en Van Dijk deel uitmaken van de Nederlandse ploeg.

Truitjes

De nuchtere Anna van der Breggen is bezig om in het laatste seizoen truitjes te verzamelen die ze nog niet had. Ze was nog nooit Nederlands kampioen op de weg geworden en die titel pakte ze zaterdag. Ook het truitje van het EK tijdrijden had ze nog niet in haar bezit. In 2016 werd ze tweede. In 2015 werd ze Nederlands kampioen tijdrijden. En jaar later werd ze Olympische kampioen op de weg in Rio de Janeiro, de race die werd gekarakteriseerd met de val van Annemiek van Vleuten. In datzelfde jaar pakte ze de Europese titel op de weg. Vorig jaar kwam het truitje van het wereldkampioenschap op de weg daarbij.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden