Anna van der Breggen sluit volgend jaar haar wielercarrière af in nationale driekleur na zege op NK

Anna van der Breggen soleert naar zege NK
Foto: Redactie

Anna van der Breggen soleerde tijdens het NK in Wijster naar haar eerste nationale titel wielrennen. Haar ploeg Boels Dolmans had de race in handen en Van der Breggen maakte het ploegenspel op indrukwekkende wijze af. ”Het is een van de titels die ik nog miste”, jubelde de Zwolse na de finish.

Jip van den Bos zette het spel op de wagen door al vroeg in de wedstrijd de aanval in te zetten. Met nog honderd kilometer re rijden sloten Anna van der Breggen en Anouska Koster (Parkhotel Valkenburg) bij haar aan. Het trio bouwde langzaam maar zeker de voorsprong verder uit. Achter hen vormde zich een achtervolgende groep met onder anderen Amy Pieters, Chantal van den Broek-Blaak, Marianne Vos (CCC-Liv) en Annemiek van Vleuten (Mitchelton-Scott). Het was veelvraat Annemiek van Vleuten die het marstempo van de groep aangaf en langzaam dichterbij sloop. Van der Breggen loste haar twee vluchtmakkers toen Van Vleuten de achterstand tot een kleine halve minuut had teruggebracht en soleerde richting de finish. Het werd nog even spannend toen Van der Breggen te maken kreeg met een lekke band en van fiets moest wisselen. Slim genoeg was een volgwagen binnendoor gereden om de fiets op tijd klaar te zetten. Anna van der Breggen had de voorsprong naar een geruststellende 1.10 uitgebouwd en stapte met de fiets boven haar hoofd dolblij over de finish op de top van Col du Vam.

Driekleur

Het was nog even de vraag of dit reglementair wel mocht. De jury vond vond het uiteindelijke prima wat er was gebeurd. Daarom kon een stralende Van der Breggen de nationale driekleur aantrekken om een klein jaar in dit truitje te rijden. Het plan is dat ze volgend jaar na de Olympische Spelen in Tokyo stopt met wielrennen en ploegleider/coach gaat worden. Ze was natuurlijk al in bezit van de meest prestigieuze truien die er zijn.  Boven de bank hangen al de Olympische, wereld- en Europese truien en daar komt het rood, wit en blauw nog bij.

 

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden