Nieuwe maatregelen om corona-dwarsliggers tot de orde roepen

Foto: Publiek Domein

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge hebben een met nieuwe maatregelen afgekondigd de  corona-dwarsliggers tot de orde te roepen. Met name in de privé-sfeer gaat het mis en loopt het aantal besmettingen op. Oproep is om privé-feestjes in de horeca te houden, maar dan moet er wel een goede administratie zijn.

De grote angst is dat het in het najaar faliekant mis kan gaan als het weer slechter wordt en mensen weer bij elkaar gaan klitten. Om te voorkomen dat het coronavirus dan de opleving doorzet, dan zijn de gevolgen niet te overzien. Daarom kwamen de beide mannen met nieuwe maatregelen. Hoewel de regering, en ook de specialisten, behoudend is om in de privé-sfeer van mensen in te grijpen moest er toch wat gaan gebeuren. Het ingrijpen gebeurt redelijk voorzichtig omdat de overheid niet achter de voordeur wil ‘regeren’. Inperkingen om het coronavirus te bestrijden zijn nodig en vooral op plekken waar het virus zich verspreidt.

Maatregelen

Daarom kwamen Mark Rutte en Hugo de Jonge met maatregelen die behoorlijk ingrijpen. Niet meer dan zes mensen binnenshuis of op een tuinfeestje en dan op anderhalve meter van elkaar. Ook in de horeca wordt ingegrepen, omdat blijkt dat ook daar het virus behoorlijk om zich heen grijpt. Alles is er op gericht om bij besmetting zo snel mogelijk contactonderzoek te te doen. Aangezien veel mensen zich minder voorbeeldig gedragen loopt het aantal contacten dat iemand heeft flink op. Het gaat dan om contacten binnen anderhalve meter en langer dan een kwartier. Het is soms voor de GGD ondoenlijk om contactonderzoek te doen.

Blijft thuis

Nog altijd geldt het credo: blijft thuis. En dat is juist wat veel mensen niet (meer) doen. Ook omdat een aantal mensen het nut er niet van inziet, de corona-dwarsliggers. Daarbij zijn er mensen die het nut van alle coronamaatregelen niet inzien of er juist lak aan hebben. Het betekent wel dat de mensen die zich niet houden aan de maatregelen

Lockdown

Als het coronavirus in het najaar weer opleeft zou dat catastrofaal zijn voor de economie, maar ook voor de zorg. Berekeningen leren dat de werkeloosheid dan zou kunnen stijgen tot boven de tien procent, omvallende bedrijven en een enorme schade aan de economie. Door het Centraal Planbureau is berekend dat de economie weer zou kunnen opleven in het najaar, maar dan moet het virus onder controle blijven. Ook is de angst groot dat er een grote toestroom komt van coronapatiënten in de ziekenhuizen. Dat de Intensive Cares weer vol raken en de zorg opnieuw overbelast raakt. Nederland was afgelopen zomer maar een paar IC-patiënten verwijderd van triage bij de voordeur van de IC. Daarbij moeten ‘Amerikaanse toestanden’ ten allen tijde worden voorkomen waarbij lijken zelfs in koeltrucks moesten worden opgeslagen.

Nut en noodzaak

Het gaat er, volgens het kabinet, niet meer om of mensen nut en noodzaak wel of niet inzien van de coronamaatregelen maar dat mensen zich aan de regels houden die er zijn om het coronavirus in te dammen. Mensen moeten er vanuit gaan dat de regels er zijn om het virus in te dammen. Mark Rutte en Hugo de Jonge hameren nog steeds op de eigen verantwoordelijkheid van mensen. Maar een flink aantal heeft lak aan deze eigen verantwoordelijkheid en gaat zijn eigen gang en dat zorgt er voor dat het virus ‘nog niet klaar is met ons’.

Zomervakantie

De opleving van het coronavirus met zo’n 4000 besmettingen per week is in een periode dat veel mensen op vakantie zijn. Daarbij komen mensen terug uit vakantielanden die mogelijk besmet zijn geraakt met het coronavirus. Pas als over twee weken iedereen terug is van vakantie kan langzaamaan de rekening van de zomer worden opgemaakt. Maar niemand heeft een glazen bol en kan zien wat er dit najaar gaat gebeuren. Het gevaar is levensgroot dat het virus dan weer extra opleeft. En dat moet worden voorkomen omdat de gevolgen dan desastreus kunnen zijn.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden