Zwolse basisschoolleerlingen fietsen gemiddeld 600 meter naar school

Het is veel beter om kinderen op de fiets naar school te brengen
Het is veel beter om kinderen op de fiets naar school te brengen
Foto: Pixabay

De gemiddelde afstand die basisschoolleerlingen moeten fietsen naar de dichtstbijzijnde basisschool is een slordige 600 meter. Dat blijkt uit cijfers van de Fietsersbond en het CBS.

De basisschoolkinderen zijn weer naar school en voor veel ouders betekent dat fietsen om de kinderen naar school te brengen. Hoever is nou gemiddeld om kinderen op de fiets naar school te brengen? In de Nabijheidsstatistiek wordt de gemiddelde afstand met de auto berekend tussen woningen en voorzieningen zoals huisartsen, bibliotheken en ook scholen. Dankzij een nieuwe samenwerking tussen het CBS en de Fietsersbond zijn dergelijke berekeningen sinds kort ook mogelijk voor fietsroutes. Een van de mogelijke toepassingen van deze nieuwe gegevens is het bepalen van de afstand tot de basisschool met de fiets en de auto, en de verschillen hiertussen. Veilig Verkeer Nederland stimuleert schoolgaande kinderen van de basisschool te voet of op de fiets naar school te komen en pleit voor een autoluwe, of nog liever, autovrije schoolomgeving. Ook de Fietsersbond zet zich in voor een fietsveilige omgeving voor basisschoolkinderen.
dichtstbijzijnde basisschool met de fiets, 2019
Reisvoordeel fiets tegenover auto

Gemiddeld voor Zwolle was de afstand tot de dichtstbijzijnde basisschool per fiets 0,1 kilometer kleiner dan met de auto. Met de fiets is het gemiddeld 600 meter en met de auto 700 meter. Ook Veilig Verkeer Nederland stimuleert om kinderen te voet of met de fiets naar school te brengen. VVN pleit voor een autoluwe, of nog liever, autovrije schoolomgeving. Het is naast alle hinder die van de getroffen corona-maatregelen wordt ondervonden goed dat de ouders van de kinderen, maar ook de scholen, omwonenden en natuurlijk de kinderen zelf, de voordelen van een veel minder chaotische schoolomgeving ervaren.

Bron: CBS, Fietsersbond, Veilig Verkeer Nederland

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen