Kind kan veilig naar school als de ventilatie in orde is

Kinderen kunnen veilig naar school, ook in coronatijd
Foto: Pexels

Een kind kan veilig naar school als de ventilatie in orde is. Als scholen dat nog niet hebben gecontroleerd moeten ze dat snel gaan doen. Dat adviseert het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

RIVM-kopstuk Jaap van Dissel zei dit tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer dat de huidige richtlijnen voor scholen voldoende zijn: ‘’Voldoe aan het bouwbesluit, waarin staat hoe vaak men lucht in een bepaalde ruimte dient te verversen. Verdere maatregelen zijn volgens hem niet nodig. Als scholen twijfelen over de ventilatie moeten ze volgens het ministerie contact opnemen met de PO- en VO-raad, die de belangen van het primair en voortgezet onderwijs behartigen. De VO-raad heeft al om meer duidelijkheid gevraagd aan het Outbreak Management Team.

Ramen en deuren open

Verder dienen scholen geregeld gedurende tien tot vijftien minuten de ramen en deuren tegen elkaar open te zetten, zo staat in het advies. Ook moeten ze draaiende ventilatoren en ventilatiesystemen die lucht circuleren vermijden. Het RIVM komt nog met verdere voorlichting over goede ventilatie.

Geen mondkapjesplicht

Basisschoolkinderen gaan alle dagen van de week naar school, maar moeten thuisblijven als ze klachten hebben. Volwassen moeten anderhalve meter afstand houden in schoolgebouwen. Kinderen in groep 1 en 2 mogen met een neusverkoudheid wel gewoon naar school en naar de buitenschoolse opvang. Middelbare schoolleerlingen hoeven onderling geen anderhalve meter afstand te houden, maar wel tot volwassenen. Er komt geen mondkapjesplicht voor scholieren of docenten.

Beter voor kinderen

Karoly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en lid van het OMT zegt dat de scholen open gaan zijn dat dit veel beter is voor de kinderen. Er moet meer oog komen voor het welzijn voor de kinderen.

Luister het fragment terug van Dit is de Dag van 12 augustus over dit onderwerp
https://www.nporadio1.nl/dit-is-de-dag/onderwerpen/63186-2020-08-12-omt-lid-illy-hoopt-dat-de-scholen-weer-open-gaan
 

 

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden