Geen mondmaskers in Zwolle, controle op houden van afstand wordt wel flink aangescherpt

Recreatiegebieden worden extra gecontroleerd op houden van afstand
Recreatiegebieden worden extra gecontroleerd op houden van afstand
Foto: Picabay (foto ter illustratie)

Het zou wel te verwachten zijn: een mondmaskerplicht in het centrum van Zwolle. In tegenstelling tot de drukke centra van Rotterdam en Amsterdam wordt voor Zwolle daarvoor niet gekozen. Wel voor verscherpte aandacht op het houden van afstand. De anderhalve meter is en blijft heilig.

Zwolle volgt daarmee de richtlijnen van het RIVM dat van mening is dat het dragen van mondmaskers niet bijdraagt aan verspreiding van het coronavirus. Wat de maskers doen voor het gedrag en het bewustzijn van mensen is nog onvoldoende bekend. Burgemeesters Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) en Femke Halsema (Amsterdam) gaan wel experimenteren met het verplichten van mondmaskers in drukke gebieden in hun stad. De veiligheidsregio IJsselland ziet geen reden om dit te doen omdat het aantal besmettingen laag is. Daarnaast raken de meeste mensen besmet in huiselijke kring of in bedrijven.  De landelijke regel van het dragen van niet-medische mondmaskers in het openbaar vervoer blijft uiteraard wél verplicht.

Bewustwording

Hoewel het aantal besmettingen in Zwolle nog relatief laag is, is landelijk wél een toename. Waarnemend voorzitter Rob Bats: “Dat betekent dat we alert moeten blijven en ons bewust moeten zijn van het feit dat het virus nog onder ons is. We kunnen ons nu niet veroorloven om te verslappen. Niemand zit te wachten op nog een besmettingsgolf. We volgen de landelijke ontwikkeling en deze is zorgelijk. Ik wil mensen dan ook oproepen om zich aan de coronamaatregelen te houden.”

In Veiligheidsregio IJsselland zijn vorige week met succes de controles en handhaving, met name in de horeca, aangescherpt. Dit resulteerde erin dat de maatregelen in de horeca en op terrassen beter werd nageleefd. Daarom worden in het aankomende weekeinde opnieuw verscherpte controles uitgevoerd.

Rob Bats: “We verwachten dit weekend prachtig weer, en daarmee toenemende drukte in de verschillende recreatiegebieden. Dat vraagt van ons dat we ook daar meer controleren. Daarnaast gaan de introducties voor opleidingen van start en vinden er offerfeesten plaats. Dit zijn gelegenheden waar veel mensen samenkomen en waarbij we het belangrijk vinden om extra te controleren. Hierbij ligt de nadruk op het handhaven van de anderhalve meter afstand.”

”De aangescherpte controles zijn erop gericht om mensen alert te maken en te houden. Alles valt of staat met het houden van anderhalve meter afstand, het thuisblijven en laten testen bij klachten en de hygiënemaatregelen. “Het gaat om bewustwording. We zullen mensen beboeten wanneer de situatie daarom vraagt, maar het heeft niet onze voorkeur. We hebben als samenleving laten zien dat we met en voor elkaar deze verantwoordelijkheid kunnen nemen, en ik vertrouw erop dat we dit ook blijven doen. Alleen samen houden we het virus onder controle!”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen